
Kartoflanka
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- bulion cielęcy: 1 l
- ziemniaki: 4 szt.
- marchewka: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- mąka pszenna: 1 łyżka stołowa
- smalec: 1 łyżka stołowa
- kiełbasa: 150 g
- olej: 1 łyżka stołowa
- liść laurowy: 2 szt.
- ziele angielskie: 5 szt.
- sól: 1 szczypta
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal230
Sposób przygotowania
krok 1
Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Bulion wlać do garnka, dodać warzywa, listki laurowe i ziele angielskie.

krok 2
Gotować, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Cebulę obrać, posiekać.Zrumienić na smalcu, dodać mąkę, podsmażyć jeszcze chwilę razem. Wlać zasmażkę do zupy, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju, włożyć do kartoflanki. Podgrzać razem przez chwilę.


