Reklama

Kartoflanka - prosta zupa, która niezmiennie zachwyca smakiem. Przygotowana na bulionie mięsnym kartoflanka będzie wyrazista, sycąca i pyszna. Według uznania kartoflanka może być podana z kiełbasą.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal230
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Ziemniaki i marchewkę obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Bulion wlać do garnka, dodać warzywa, listki laurowe i ziele angielskie.

  • krok 2

    Gotować, aż warzywa będą miękkie (ok. 20 minut). Cebulę obrać, posiekać.Zrumienić na smalcu, dodać mąkę, podsmażyć jeszcze chwilę razem. Wlać zasmażkę do zupy, ciągle mieszając. Doprawić do smaku solą.Kiełbasę pokroić w cienkie plasterki, podsmażyć na oleju, włożyć do kartoflanki. Podgrzać razem przez chwilę.

Porady:

Zupa kartoflanka świetnie smakuje z dodatkiem podsmażonych kawałków kiełbasy oraz z posypana świeżym koperkiem. Zamiast bulionu cielęcego sprawdzi się np.: wywar z żeberek.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama