
Kasza gryczana po włosku
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- pomidor: 2 szt.
- czarne oliwki: 1 szklanka
- suszone pomidory: 3 szt.
- mozzarella: 1 szt.
- czerwona cebula: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- oliwa z oliwek: 2 łyżki stołowe
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- zioła prowansalskie: 1 szczypta
- kasza gryczana: 1 szklanka
- rukola: 1 szklanka
- szpinak: 1 szklanka
- bazylia: 5 liści
- boczek wędzony: 100 g
- szynka parmeńska (prosciutto): 100 g
Sposób przygotowania
krok 1
Świeże pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, usuwamy pestki,
kroimy na grube kawałki. Oliwki tniemy w plasterki, suszone pomidory siekamy.
Mozzarellę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w piórka.
krok 2
Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z 1–2 łyżkami oliwy, posiekanymi pomidorami, ziołami włoskimi, następnie z kaszą; odstawiamy na 15 min.

krok 3
W salaterce mieszamy z resztą składników, skrapiamy z wierzchu oliwą, posypujemy
porwanymi liśćmi bazylii i wysmażonymi na chrupiąco kawałkami boczku lub kładziemy prosciutto.

