Reklama

Kasza gryczana po włosku to pomysł na zdrową sałatkę dla całej rodziny. Niepalona kasza gryczana jest łagodniejsza w smaku, więc nawet dzieci mogą zjęść bez grymasów na twarzy. Kasza gryczana po włosku łączy różnorodne składniki: czarne oliwki, suszone pomidory w zalewie, mozzarellę, świeżą bazylię, rukolę i szpinak baby. Osoby jedzące mięso zadowolą się dodatkiem wędzonego boczku lub szynki parmeńskiej. Kasza gryczana po włosku to przepis, który szczególnie polecamy w formie lunchu do pracy.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Świeże pomidory przelewamy wrzątkiem, zdejmujemy skórę, usuwamy pestki,
    kroimy na grube kawałki. Oliwki tniemy w plasterki, suszone pomidory siekamy.
    Mozzarellę rwiemy na kawałki, cebulę kroimy w piórka.

  • krok 2

    Czosnek przeciskamy przez praskę, mieszamy z 1–2 łyżkami oliwy, posiekanymi pomidorami, ziołami włoskimi, następnie z kaszą; odstawiamy na 15 min.

  • krok 3

    W salaterce mieszamy z resztą składników, skrapiamy z wierzchu oliwą, posypujemy
    porwanymi liśćmi bazylii i wysmażonymi na chrupiąco kawałkami boczku lub kładziemy prosciutto.

Porady:

Przepis na kaszę gryczaną po włosku zawiera:

  • mięsiste pomidory
  • kulkę mozzarelli
  • wybrane zioła stanowią tak zwaną mieszankę włoską
  • szklankę ugotowanej na sypko niepalonej kaszy gryczanej
  • garść rukoli i szpinaku baby
  • kilka liści świeżej mięty
  • kawałek wędzonego boczku lub prosciutto (szynki parmeńskiej)

Notka redakcyjna:

Kasza gryczana po włosku będzie się atrakcyjnie prezentować w słoiku, gdy składniki ułożymy warstwowo. Taką sałatkę można zabrać ze sobą na uczelnię i zjeść między zajęciami, albo do pracy w ramach przerwy obiadowej. Uwzględniona w przepisie mieszanka włoska to posiekane i ususzone zioła: bazylia, oregano, pietruszka, cząber. Często wzbogacane o estragon, tymianek, paprykę i rozmaryn. Proporcje przypraw i wybrany rodzaj warto dostosowywać wedle własnego smaku.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama