Reklama

Kasza gryczana to jedna z tych kasz, które często goszczą na naszym stole. Potrawy z nią są wyjątkowo smaczne i pożywne. Tym razem jednak postanowiliśmy zaserwować ją nieco inaczej niż na przykład z gulaszem. Podajemy ją bowiem z jajkami sadzonymi - to danie na lekki obiad. Orzechowa kasza gryczana dobrze komponuje się z pomidorami, papryką i jajkami.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Paprykę czyścimy, drobno kroimy. Szalotkę i czosnek siekamy, szklimy razem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy paprykę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy kaszę, mieszając smażymy ok. 3 min, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

  • krok 2

    Robimy w niej 4 dołki, w każdy wbijamy jajko, trzymamy na ogniu, aż żółtka się zetną, ale pozostaną półpłynne. Na wierzchu rozkładamy rukolę, parmezan i pokrojone pomidory. Podajemy natychmiast, najlepiej prosto z patelni.

Porady:

W przepisie na kaszę gryczaną z jajkami sadzonymi wykorzystujemy:

  • kaszę gryczaną - możemy użyć zarówno palonej, jak i niepalonej
  • rukolę - możemy dodać więcej lub mniej, w zależności jak lubimy
  • parmezan - starty na tarce
  • do smaku można dodać trochę włoskiej mieszanki ziół

Notka redakcyjna:

Kasza gryczana z jajkami sadzonymi to świetny sposób, żeby wprowadzić do naszej diety zdrową kaszę. Kasza gryczana zawiera dużo błonnika, dzięki czemu będziemy czuć się nasyceni przez długi czas. Ponadto kasza gryczana ma niski indeks glikemiczny, poprawia trawienie, łagodzi stres. Kasza gryczana nie zawiera glutenu, dlatego mogą ją jeść osoby z różnych przyczyn ograniczające ilość glutenu w diecie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama