
Kasza gryczana z jajkami sadzonymi
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kasza gryczana: 100 g
- papryka: 1 szt.
- szalotka: 1 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- olej: 2 łyżki stołowe
- jajka: 4 szt.
- rukola: 1 pęczek
- parmezan: 3 łyżki stołowe
- pomidorki koktajlowe: 6 szt.
- sól: 2 szczypty
- pieprz czarny: 3 szczypty
Sposób przygotowania
krok 1
Kaszę gotujemy w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu, odcedzamy. Paprykę czyścimy, drobno kroimy. Szalotkę i czosnek siekamy, szklimy razem na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy paprykę, smażymy aż zmięknie. Dodajemy kaszę, mieszając smażymy ok. 3 min, przyprawiamy solą, pieprzem i ziołami.

krok 2
Robimy w niej 4 dołki, w każdy wbijamy jajko, trzymamy na ogniu, aż żółtka się zetną, ale pozostaną półpłynne. Na wierzchu rozkładamy rukolę, parmezan i pokrojone pomidory. Podajemy natychmiast, najlepiej prosto z patelni.


