
Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- kasza gryczana: 1.5 szklanki
- filet z kurczaka: 1 szt.
- twaróg: 100 g
- cykoria: 1 szt.
- seler naciowy: 2 szt.
- natka pietruszki: 2 łyżki stołowe
- mięta: 3 liście
- orzechy laskowe: 3 łyżki stołowe
- suszone morele: 3 łyżki stołowe
- suszone śliwki: 3 łyżki stołowe
- suszona żurawina: 3 łyżki stołowe
- sok z cytryny: 1 łyżka stołowa
- ocet winny: 1 łyżka stołowa
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- oliwa z oliwek: 1 łyżka stołowa
Sposób przygotowania
krok 1
Kaszę gotujemy „al dente” w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet kroimy
w cienkie paski, twaróg kruszymy. Cykorię drobno kroimy, podobnie selera.
krok 2
Siekamy zieleninę i bakalie. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem i oliwą. Podajemy po schłodzeniu.


