Reklama

Kasza gryczana z kozim serem i bakaliami to pomysł na zdrowy obiad, na lunch do pracy albo wcześniejszą kolację. Pamiętajmy, że kasze są niezastąpione zimą dzięki właściwościom rozgrzewającym.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kaszę gotujemy „al dente” w lekko osolonej wodzie, odcedzamy. Filet kroimy
    w cienkie paski, twaróg kruszymy. Cykorię drobno kroimy, podobnie selera.

  • krok 2

    Siekamy zieleninę i bakalie. Wszystkie składniki mieszamy w salaterce, przyprawiamy do smaku sokiem z cytryny, octem, solą, pieprzem i oliwą. Podajemy po schłodzeniu.

Porady:

W przepisie wykorzystano:

  • wędzony filet z piersi kurczaka
  • kozi twaróg
  • łodygi selera naciowego
  • ocet z białego wina

Notka redakcyjna:

Wędzony filet z kurczaka można zastąpić wędzoną rybą, jak pstrąg czy makrela. Można także w ogóle zrezygnować z dodatku mięsnego, biorąc tylko wędzony ser albo twaróg. Dla uzyskania intensywniejszego smaku warto sięgać po wędzony kozi ser i wędzone, suszone śliwki. Kasza gryczana palona ma wyrazistszy, gorzkawy smak. Dla osób, które nie lubią charakterystycznego posmaku kaszy gryczanej polecamy sięgnięcie po niepaloną wersję. Taka kasza będzie delikatniejsza i zdecydowanie zasmakuje dzieciom.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama