
Kasza jaglana z kurczakiem w piwie
Czas całkowity:
Przejdź do składników
- udka z kurczaka: 6 szt.
- boczek wędzony: 6 plasterków
- kasza jaglana: 200 g
- cebula: 3 szt.
- rodzynki: 1 łyżka stołowa
- suszone śliwki: 1 łyżka stołowa
- suszone morele: 1 łyżka stołowa
- masło: 1 łyżka stołowa
- brązowy cukier: 1 łyżeczka
- cynamon: 1 szczypta
- ciemne piwo: 250 ml
- cytryna: 1 szt.
- tymianek: 1 łyżeczka
Sposób przygotowania
krok 1
Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem, owijamy boczkiem. Kaszę wysypujemy z woreczków, mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonymi bakaliami, przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem. Na wierzch kładziemy kurczaka, oprószamy cukrem i dosłownie śladową ilością cynamonu, zalewamy piwem – kasza powinna być przykryta na ok. 1/2 cm; jeśli jest go za mało, dolewamy wody.

krok 2
Przykrywamy folią, wstawiamy do piekarnika o temp. 190°C. Pieczemy ok. 1 godz., w razie czego dolewając wody – kasza musi być cały czas przykryta. Delikatnie przegarniamy ją widelcem, aby przemieszała się z sokiem z kurczaka, nakładamy na talerze, na niej układamy mięso. Na każdą porcję wyciskamy sok z cytryny, posypujemy tymiankiem.


