Reklama

Kasza jaglana z kurczakiem w piwie to danie dla osób, które szukają nieco innego niż dotychczas pomysłu na potrawy z drobiu. Kurczaka przyrządziliśmy z dodatkiem boczku i piwa - to danie dla prawdziwych mięsożerców. Kasza jaglana, którą często serwujemy na słodko, tym razem występuje w pysznej wytrawnej wersji.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Kawałki kurczaka oprószamy solą i pieprzem, owijamy boczkiem. Kaszę wysypujemy z woreczków, mieszamy z pokrojoną w piórka cebulą oraz pokrojonymi bakaliami, przekładamy do żaroodpornej formy wysmarowanej masłem. Na wierzch kładziemy kurczaka, oprószamy cukrem i dosłownie śladową ilością cynamonu, zalewamy piwem – kasza powinna być przykryta na ok. 1/2 cm; jeśli jest go za mało, dolewamy wody.

  • krok 2

    Przykrywamy folią, wstawiamy do piekarnika o temp. 190°C. Pieczemy ok. 1 godz., w razie czego dolewając wody – kasza musi być cały czas przykryta. Delikatnie przegarniamy ją widelcem, aby przemieszała się z sokiem z kurczaka, nakładamy na talerze, na niej układamy mięso. Na każdą porcję wyciskamy sok z cytryny, posypujemy tymiankiem.

Porady:

W przepisie na kaszę jaglaną z kurczakiem w piwie wykorzystujemy:

  • udka kurczaka - ze skórą
  • cebule - słodkie
  • rodzynki - duże
  • piwo - ciemne łagodne
  • tymianek - zamiast zwykłego można użyć tymianku cytrynowego

Notka redakcyjna:

Kasza jaglana to polskie superfood. Do kategorii superfood zalicza się produkty, które mają w sobie wyjątkowo dużo cennych wartości odżywczych. Kasza jaglana nie zawiera glutenu, ma za to dużą ilość witaminy E i lecytyny. Ta ostatnio świetnie wpływa na pracę naszego mózgu - wzmacnia koncentrację. Kasza jaglana pyszne smakuje zarówno w wersji słodkiej - jako popularna jaglanka - jak i wytrawnej, takiej jak na przykład w naszym przepisie.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama