
Kasza jaglana z warzywami
- kasza jaglana: 200 g
- czerwona cebula: 1 szt.
- cebula: 1 szt.
- marchewka: 1 szt.
- czerwona papryka: 1 szt.
- zielona papryka: 1 szt.
- cukinia: 1 szt.
- pomidor: 1 szt.
- szczypiorek: 100 g
- sól himalajska: 1 szczypta
- pieprz czarny: 2 szczypty
- oliwa z oliwek: 30 ml
- woda: 500 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Kasza jaglana z warzywami to tani i prosty przepis. Na początek należy przepłukać kaszę jaglaną zimną wodą, potem przelać wrzątkiem. Następnie gotować ją w zagotowanej wodzie z 2 szczyptami soli, przez około 15 minut na małym ogniu, aż do wchłonięcia wody.

fot. iStock krok 2
Wszystkie warzywa należy pokroić w podobnej wielkości kawałki – dzięki temu kasza jaglana z warzywami fit będzie się ładnie prezentować na talerzu. Na 4 łyżkach oliwy podsmażamy pokrojone w kostkę oba rodzaje cebuli. Potem dorzucamy plasterki lub słupki marchewki i chwilę smażymy. Dodajemy paprykę i pomidora pokrojone w kostkę, znów chwilę smażymy na małym ogniu. Następnie warto dolać pół szklanki wody, dorzucić kawałki cukinii i dusić przez około 15 minut. Na koniec należy połączyć warzywa z kaszą jaglaną i posypać pokrojonym szczypiorkiem. Kasza jaglana z warzywami powinna być doprawiona solą i pieprzem.

fot. iStock

