Porady:
- Kaszankę z patelni można również przygotować w wersji wegańskiej. Wystarczy zastąpić mięsny wyrób jego roślinnym odpowiednikiem - taki produkt można kupić w jednym z hipermarketów lub w sklepach z ekologiczną żywnością. Można je też przyrządzić w domu – na bazie kaszy gryczanej, czerwonej fasoli, papryki, kaszy manny i ulubionych przypraw.
- Smażoną kaszankę z cebulką można doprawić na wiele sposobów. W wersji podstawowej zawiera ona sól, pieprz i majeranek. Można jednak pokusić się również o dodatek słodkiej lub ostrej papryki w proszku, a także ziela angielskiego. Ciekawie smakuje z kilkoma kroplami aromatu dymnego. Niektórzy doprawiają ją też przeciśniętym przez praskę czosnkiem lub sproszkowaną papryką wędzoną.
- Kaszanka na obiad najlepiej smakuje podana z musztardą. Często serwuje się ją również w towarzystwie ketchupu, tartego chrzanu lub sosu czosnkowego.
Notka redakcyjna:
Kaszanka z patelni, piekarnika czy z grilla?
Sposobów na to, jak przyrządzić kaszankę, jest całe mnóstwo. Najpopularniejszym z nich jest usmażenie jej z cebulką. Danie to można jednak przyrządzić nie tylko w wersji smażonej. Krupniok może być też spożywany po ugotowaniu, jeśli chcemy zrobić go bez tłuszczu. Świetnie smakuje także:
- kaszanka z grilla – to obowiązkowy punkt w menu wszystkich letnich przyjęć w ogrodzie. Można położyć ją bezpośrednio na ruszcie lub na specjalnej tacce do pieczenia. Dobrze prezentuje się w towarzystwie boczku z grilla i szaszłyków warzywnych. Na stole nie może zabraknąć musztardy i ketchupu oraz pieczywa.
- kaszanka z piekarnika – można ją upiec zarówno w naczyniu żaroodpornym, jak i po zawinięciu w folię aluminiową lub specjalny rękaw. Często przyrządza się ją z dodatkiem jabłek lub ziemniaków. Niezależnie od sposobu podania krupniok z piekarnika zawsze smakuje fantastycznie, zwłaszcza w towarzystwie pieczarek lub zasmażonej kapusty kiszonej.
Kaszanka z patelni – z czym ją jeść?
Prosta kaszanka z cebulą z patelni najlepiej smakuje ze świeżym pieczywem. Może to być chleb na zakwasie z chrupiącą skórką lub miękka bułka, na przykład kajzerka. Idealnym towarzystwem dla tego dania są ogórki kiszone, małosolne lub konserwowe oraz pikantna musztarda lub sos chrzanowy. Do kaszanki z patelni pasują także takie dodatki jak:
- surówka z kiszonej kapusty – z jabłkiem, cebulą i marchewką oraz dressingiem na bazie oleju. Jest zdrowa i bardzo prosta. Słodko-kwaśne elementy świetnie współgrają ze słoną kaszanką z patelni.
- duszone jabłka – słyną z tego, że doskonale komponują się z przeróżnymi wyrobami wieprzowymi. Kwaskowe owoce nie tylko świetnie smakują w towarzystwie kaszanki, ale także pomagają w trawieniu tłustego dania.
- sałatka z pomidorów – prosty i świeży dodatek, który spełnia podobną funkcję, co kiszone ogórki lub jabłka. Możemy udekorować ją posiekanym koperkiem, szczypiorkiem lub natką pietruszki.
- jajko sadzone – to ciekawy pomysł na proteinowe śniadanie, które zapewni nam energię na długi czas. Najlepiej, jeśli żółtko pozostanie płynne. Utworzy wtedy pyszny sos do kaszanki.
- ziemniaki z grilla – aromatyczne i rozpływające się w ustach, z dodatkiem masła i ziół. Dzięki nim powstanie genialny, sycący obiad.