
Kaszotto warzywne
- kasza pęczak: 50 g
- marchewka: 1 szt.
- seler: 40 g
- pieczarki: 250 g
- groszek: 125 g
- oliwa z oliwek: 15 ml
- czosnek: 2 ząbki
- cebula: 1 szt.
- pieprz czarny: 5 g
- sól: 3 g
- przyprawa curry: 2 g
- kurkuma: 4 g
- papryka ostra: 3 g
- papryka w proszku: 3 g
- woda: 200 ml
- sos sojowy: 20 ml
- ocet balsamiczny: 10 ml
- masło: 15 g
- natka pietruszki: 2 gałązki
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie cebuli i czosnku: na dużej patelni rozgrzewamy oliwę. Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w drobną kostkę, dodajemy na patelnię i smażymy 2 minuty.
krok 2
Warzywa korzeniowe: obrane i umyte warzywa rozdrabniamy. Marchew kroimy w paseczki natomiast seler i pietruszkę ścieramy na dużych oczkach na tarce. Dodajemy na patelnię, mieszając smażymy 3 minuty.
krok 3
Pozostałe warzywa: pieczarki obieramy i kroimy w plasterki, dodajemy wraz z groszkiem na patelnię. Do kaszotto warzywnego dodajemy przyprawy, smażymy 2 minuty, mieszając.
krok 4
Wykończenie dania: gorącą wodę, sos sojowy, ocet balsamiczny wlewamy na patelnię i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem przez 20 minut. Odkrywamy pokrywkę, doprawiamy do smaku, dodajemy masło, mieszamy i pozostawiamy do odparowania, aż kasza z warzywami się zagęści. Przed podaniem potrawę posypujemy pokrojoną natką pietruszki

