Reklama

Katmer to turecki deser z ciasta filo smażony najczęściej z kajmakiem (bardzo gęstą śmietaną) i pistacjami. My proponujemy podać go z serkiem mascarpone, miodem i mielonymi pistacjami. Chrupiące ciasto, pistacje i bogate, słodkie wnętrze – stanowi doskonały smakołyk, który zadowoli największego łasucha. Jest to idealny przysmak do poobiedniej kawy, który przygotujemy w kilka minut. Zobaczcie jak zrobić katmer.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: ciasto filo wyjmujemy z zamrażarki, przekładamy na noc do lodówki. Następnie na kilkanaście minut przed rozpoczęciem przygotowania wykładamy na blat kuchenny.

  • krok 2

    Pistacje: mielimy w zależności od tego, czym dysponujemy: malakserem, blenderem, młynkiem do kawy lub ścieramy na tarce.

  • krok 3

    Ciasto filo: płaty układamy na sobie i tniemy na pół i ponownie układamy. W ten sposób tworzymy kilka warstw.

  • krok 4

    Wypełnienie: środek ciasta smarujemy serkiem mascarpone, polewamy miodem, oraz posypujemy rozdrobnionymi pistacjami (pozostawiamy 2 łyżki).

  • krok 5

    Składanie: boki ciasta składamy do środka tworząc kwadrat. Składamy na pół.

  • krok 6

    Smażenie: masło roztapiamy na patelni, na średnim ogniu, aby go nie przypalić. Smażymy katmer po 2 minuty z obu stron. Gotowe układamy na papierze kuchennym, do osączenia z nadmiaru tłuszczu.

  • krok 7

    Serwowanie: katmer posypujemy resztą orzechów, kroimy w trójkąty.

Porady:

  • Pistacje i mascarpone możemy zamienić na dobrej jakości masło pistacjowe i dodatek serka śmietankowego. Na pewno taka propozycja będzie miłą odmianą. Możemy także poeksperymentować z innymi orzechami, czy masłami orzechowymi.
  • Inne ciekawe pomysły na wypełnienie to: pasta tahini – przygotowana z lekko prażonych nasion sezamu i oleju, zmiksowana na idealny krem. Odpowiednia będzie też pasta makowa, przygotujemy ją ze zmielonego maku wymieszanego z masłem, olejem, cukrem do uzyskania płynnej masy.
  • Przygotowane ciasto z wypełnieniem możemy zawinąć w ruloniki i tak smażyć. W tym przypadku katmer przygotowujemy tylko z 1 płata filo, aby rulon nie był za gruby.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama