Porady:
- Kawę mrożoną z lodami możemy przygotować także na bazie kawy z ekspresu przelewowego lub kawy rozpuszczalnej. Zaparzamy jednak mocniejszy napar, żeby był wyczuwalny w mlecznym koktajlu.
- Do napoju możemy dodać także lody o innym smaku, np. kawowe lub czekoladowe.
- Na bazie podstawowego przepisu możemy przygotować mrożoną kawę z czekoladą, czyli mokkę. Dno szklanki polewamy sosem czekoladowym lub zwykłą czekoladą deserową roztopioną w kąpieli wodnej.
- Bitą śmietanę nakładamy łyżką lub przy pomocy rękawa cukierniczego. Oczywiście, jeśli mamy ochotę na mniej kaloryczną wersję, to możemy z niej zrezygnować.
- Warto zostawić w szklance trochę więcej miejsca (ok 2–3 cm od krawędzi), żeby podczas dodawania śmietany, nie wypłynęła nam kawa.
Notka redakcyjna:
Kawa mrożona z lodami – warianty przepisu
Jeśli nie mamy blendera możemy przygotować mrożoną kawę z lodami bezpośrednio w szklance. Nakładamy dwie kulki lodów i zalewamy je zimnym mlekiem. Następnie cienką strużką wlewamy zaparzoną kawę. Opcjonalnie dodajemy bitą śmietanę.
W najprostszej wersji lody waniliowe zalewamy czarną kawą – w ten sposób otrzymujemy klasyczne włoskie espresso affogato.
Wegańska kawa mrożona z lodami
Zimny i pobudzający napój kawowy możemy przygotować także w wersji bez produktów pochodzenia zwierzęcego – na mleku sojowym, migdałowym lub owsianym. Do środka dodajemy lody z mleka kokosowego, np. wegańskie lody z bananów.
Do dekoracji wegańskiej kawy mrożonej sprawdzi się bita śmietana kokosowa. Żeby ją zrobić, potrzebujemy mleka z wysoką zawartością miąższu (min. 70%). Schładzamy je w lodówce, a po ok. 2 godz. otwieramy i ostrożnie zdejmujemy gęstą część, która powstanie na wierzchu. Śmietanę ubijamy z cukrem pudrem lub innym słodkim zamiennikiem.
Dodatki do kawy mrożonej z lodami
Do mrożonej kawy z blendera możemy dodać ulubione słodkości:
- syrop o dowolnym smaku, np. migdałowy lub orzechowy,
- słony karmel,
- likier, np. amaretto lub ajerkoniak,
- roztopioną mleczną, deserową lub białą czekoladę.
Do dekoracji sprawdzą się: kakao, wiórki kokosowe, płatki migdałów, kruche ciasteczka, pianki marshmallow, sos karmelowy, czekoladowy lub mielone orzechy.