Porady:
- Przygotowując sos karmelowy do kawy należy być bardzo czujnym. Przy dodawaniu zimnej wody syrop będzie się wzburzał, więc trzeba uważać, aby się nie poparzyć.
- Raz przygotowany syrop starczy na 10 porcji kawy karmelowej. Z podanego przepisu wyjdzie 200 ml syropu, który możecie przechowywać w zamkniętym słoiku w lodówce przez pół roku.
- Jeżeli chcecie zyskać na czasie, możecie wykorzystać gotowy syrop karmelowy ze sklepu. Zwróćcie jednak uwagę na jego skład, aby nie zawierał substancji zagęszczających i sztucznych aromatów.
- W zależności od tego, co posiadacie w domu, do przygotowania kawy karmelowej możecie użyć także klasycznego espresso z ekspresu, czarnej kawy z kawiarki bądź po prostu zalewajki – przelanej do innego naczynia bez fusów.
- Kawa karmelowa najlepiej wygląda w wysokiej szklance o pojemności 400 ml. Karmel możecie nałożyć na dno szklanki lub polać go spiralnie po wewnętrznej ściance, co utworzy ciekawy efekt wizualny.
- W wersji wegańskiej mleko można zastąpić napojem roślinnym migdałowym lub owsianym. W sklepach dostępne jest mleko roślinne dla baristów. Warto wybrać je do kawy ze względu na większą zawartość białka, które sprawia, że mleko ładniej się ubija.
Notka redakcyjna:
Dodatki do kawy karmelowej
- Popcorn – możecie dodać kilka kulek prażonej kukurydzy na wierzch bitej śmietany. Popcorn polany karmelem smakuje zniewalająco.
- Herbatniki maślane – pokruszcie je na bitą śmietanę i polejcie karmelem. Można także wbić ciasteczko w śmietanę.
- Orzeszki – to kolejny dodatek, który idealnie pasuje do kawy karmelowej. Jeśli lubicie połączenie słodkiego ze słonym, sięgnijcie po solone orzeszki ziemne. Przed posypaniem należy rozgnieść je nożem lub pokroić na drobniejsze kawałki.
- Czekolada – może być w formie wiórków lub w cząstce. Dobrze wygląda też mały wafelek w czekoladzie wbity w bitą śmietanę i oczywiście polany karmelem.
Kawa karmelowa mrożona
Jeśli macie ochotę na słodkie orzeźwienie latem, możecie zrobić domową kawę mrożoną na dwa sposoby:
- w blenderze – wszystkie składniki (bez śmietany) wrzućcie do blendera i miksujecie z 5. kostkami lodu. Możecie również skorzystać z przepisu na kawę mrożoną z lodami i bitą śmietaną.
- na kostkach lodu – do wysokiej szklanki wrzucamy 5 kostek lodu, następnie dodajemy karmel, zimne mleko i na końcu kawę.
Kawę karmelową mrożoną można zrobić także na mleku roślinnym lub bez mleka – miksując americano z kostkami lodu i syropem karmelowym. Szybkie orzeźwienie i pobudzenie jednocześnie zapewni wam również kawa frappe, a amatorom czarnej kawy na pewno posmakuje mrożona kawa z tonikiem.
Kawa karmelowa zbożowa
Z powyższego przepisu na kawę karmelową mogą skorzystać także osoby, które ograniczają kofeinę. Syrop karmelowy dobrze smakuje również z kawą zbożową, która zawiera wiele cennych składników odżywczych, takich jak błonnik, witaminy z grupy B, magnez, selen i potas. Jest delikatna, więc nie podrażnia żołądka i nie powoduje zgagi.
Mogą ją pić osoby w każdym wieku, więc jeśli na imprezie planujecie podać kawę karmelową z dodatkami, pamiętajcie o najmłodszych i osobach starszych – możecie zaserwować im tak samo pyszny deser na bazie zbożowej kawy.