
Wyrazista, z pikantną nutą i puchatą warstwą bitej śmietany. Kawa po meksykańsku rozgrzeje i poprawi humor. To wersja dla dorosłych, bo dodajemy do kawowego napoju odrobinę brandy.
Składniki:
1/2 l mocnej gorącej kawy
cukier
2–3 goździki
mielony cynamon, imbir i chili
50 ml tequili
Kroki przygotowania:
Kawę mieszamy ze wszystkimi przyprawami i trzymamy na małym ogniu, pod przykryciem, ok. 5 min, nie dopuszczając do zagotowania. Ubijamy kremówkę i rozdzielamy do szklanek z uchem. Zalewamy kawą i tequilą, oprószamy chili.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2016
Porady:
Świeżo mielona kawa to aromat, który lubimy nie tylko o poranku. Przepis na kawę po meksykańsku to coś pysznego także do popołudniowej kawy. A jak samodzielnie najprościej zmielić ziarna ulubionej kawy i cieszyć się jej aromatem? Polecamy wielofunkcyjne urządzenia do każdej kuchni.

