Porady:
- Fani korzennych smaków o posypania kawy po wiedeńsku mogą wykorzystać np. cynamon.
- Kawę można również zaparzyć w ekspresie.
- Gorzką czekoladę można zamienić również na mleczną.
- Śmietankę do kawy najlepiej ubić za pomocą trzepaczki, blendera lub miksera.
Notka redakcyjna:
Kawa po wiedeńsku – jak podawać?
Kawę po wiedeńsku najlepiej podawać w szerokich kubkach lub szklankach. Filiżanki nie sprawdzą się tu najlepiej, gdyż istnieje ryzyko, że cały napój się w nich nie pomieści. Kawa po wiedeńsku serwowana jest zazwyczaj w towarzystwie deserów takich jak np. sernik wiedeński lub słynny tort sachera. Doskonale sprawdzą się tu również inne wypieki, w tym np. kruche ciasteczka. Wiele osób zastanawia się również, jak pić kawę po wiedeńsku. To zależy od naszych upodobań. Kawę po wiedeńsku można pić „warstwami”, rozpoczynając od bitej śmietany i przechodząc do niższych jej partii. Można również pomieszać kawę tak, aby wszystkie składniki się ze sobą połączyły tworząc jednolity kremowy napój. Często można spotkać przepisy na kawę po wiedeńsku z dodatkiem spienionego mleka zamiast bitej śmietany. Wiedeńska kawa to prosty przepis, bogaty w różne smaki i aromaty. Trudno opisać ją słowami, trzeba koniecznie spróbować!
Krótka historia kawy po wiedeńsku
Kawa po wiedeńsku narodziła się w XVII wieku. Co ciekawe, z jej historią związany jest polski dyplomata i żołnierz - Jerzy Franciszek Kulczycki. Jego postać miała istotny wpływ na wygraną bitwę pod Wiedniem. Po tym wydarzeniu Kulczycki został okrzyknięty przez Austriaków bohaterem. W nagrodę za swoje zasługi, Jerzy Franciszek Kulczycki otrzymał posiadłość i dużą sumę pieniędzy. Oprócz tego, król Jan Sobieski pozwolił mu wybrać dowolny łup z obozu wroga. Wybór Polaka okazał się nie lada zaskoczeniem. Mężczyzna zdecydował się na worki wypełnione ziarnami kawy. Zapasy były na tyle duże, że Kulczycki otworzył pierwszą kawiarnię w Wiedniu, która nosiła nazwę „Pod Błękitną Butelką”. Na początku Polak serwował kawę pozbawioną dodatków. Napój był mocno aromatyczny i dość gorzki. Z tego też powodu nie przypadł on początkowo do gustu mieszkańcom miasta. Jerzy Franciszek Kulczycki postanowił więc nieco zmienić smak serwowanej przez siebie kawy, tak by była ona łagodniejsza i nieco słodsza. Zaczął dodawać do kawy mleko i miód. Tak właśnie narodziła się kawa wiedeńska. Po latach przepis na nią uległ po części zmianie, ale to właśnie Polak uznawany jest za człowieka, który zapoczątkował picie kawy z dodatkiem mleka. Przepis na kawę po wiedeńsku mimo upływu kilkuset lat, nadal jest wykorzystywany i popularny na całym świecie. Zdołał on również podbić serca wielu kawoszy. Możemy więc być wdzięczni naszemu rodakowi za wkład, jaki miał w popularyzację picia kawy.
Zobacz też: przepis na tort sachera.