
Ciasto kawowe
- mąka pszenna: 30 g
- mąka ziemniaczana: 20 g
- jajka: 2 szt.
- sól: 3 g
- cukier: 60 g
- kakao: 15 g
- śmietana 30%: 500 ml
- żelatyna: 16 g
- woda: 100 ml
- kawa rozpuszczalna: 15 g
- cukier puder: 40 g
- gorzka czekolada: 50 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki godzinę przez rozpoczęciem pracy. Uzyskają wtedy temperaturę pokojową i łatwiej będzie je ubić. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Kwadratową foremkę o wymiarach 20x20 cm, w której upieczemy biszkopt na ciasto kawowe, wykładamy pergaminem.
krok 2
Biszkopt: białka oddzielamy od żółtek. Oba rodzaje mąki przesiewamy do oddzielnej miski razem z kakao. Białka ubijamy ze szczyptą soli. Stopniowo dosypujemy cukier, cały czas miksując. Kiedy piana stanie się błyszcząca, dodajemy żółtka i krótko mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Dosypujemy suche składniki i łączymy całość za pomocą łopatki.
krok 3
Pieczenie: masę na biszkopt przelewamy do foremki. Pieczemy przez 30 minut. Sprawdzamy za pomocą patyczka, czy ciasto jest gotowe. Jeśli jest suchy, możemy je wyjąć z piekarnika i wystudzić.
krok 4
Nasączenie biszkoptu: łyżeczkę kawy (ok. 3 g) rozpuszczamy w 3 łyżkach gorącej wody (40 ml). Skrapiamy nią przestudzony biszkopt.
krok 5
Masa kawowa: 8 g żelatyny i 12 g kawy rozpuszczalnej rozrabiamy w dwóch łyżkach gorącej wody (30 ml). Odstawiamy, żeby lekko wystygła. 250 ml śmietanki ubijamy z 20 g cukru pudru na puszysty krem. Cienkim strumieniem wlewamy do niego mieszankę żelatyny i kawy i jeszcze przez chwilę mieszamy, aż składniki się połączą. Wykładamy masę kawową na biszkopt i wkładamy do lodówki.
krok 6
Krem śmietankowy: 8 g żelatyny rozpuszczamy w 30 ml gorącej wody. Odstawiamy, żeby przestygła. 250 ml śmietanki miksujemy z 20 g cukru pudru. Kiedy powstanie puszysta masa, stopniowo wlewamy do niej wystudzoną żelatynę. Krem wylewamy na masą kawową i wyrównujemy szpatułką.
krok 7
Dekoracja: czekoladę ścieramy na wiórki. Posypujemy nią kawowiec.
krok 8
Chłodzenie: ciasto wkładamy do lodówki na co najmniej 2 godziny (czas nieujęty w klasyfikacji deseru).

