Porady:
- Kebabczeta będzie rewelacyjnie smakować, jeśli zrobimy ją z mieszanego mielonego mięsa. Oznacza to, że łączymy wołowinę z wieprzowiną lub baraniną. Poza tym warto kupić je w kawałku i samemu zmielić w maszynce. Takie mięso będzie smaczniejsze oraz zdrowsze niż gotowy produkt z supermarketu.
- Jeśli lubimy ostre dania, polecamy dodać do masy mięsnej niewielką ilość papryczki chili. Możemy użyć świeżego warzywa – należy je wtedy drobno posiekać. Jednak równie dobrze sprawdzi się suszony produkt w proszku.
- Podczas grillowania mięsa, pamiętajmy, żeby cały czas je obserwować i co jakiś czas obracać. W przeciwnym wypadku ryzykujemy, że potrawa się przypali.
- W zależności od własnych preferencji polecamy zmniejszyć lub zwiększyć ilość soli. Dzięki temu otrzymamy danie o idealnym dla nas smaku.
- Podczas formowania podłużnych kotletów, warto co jakiś czas moczyć ręce w zimnej wodzie. W ten sposób masa mięsna nie będzie nam się przyklejać do dłoni.
- Przed pieczeniem kebabów na patyku, grill musi być bardzo dobrze rozgrzany. W przeciwnym razie czas obróbki termicznej mięsa wydłuży się.
Notka redakcyjna:
Kebabczeta – czym możemy ją wzbogacić?
Jeśli zależy nam, żeby nasze danie odznaczało się wyjątkowo intensywnym smakiem oraz aromatem – masę mięsną możemy dodatkowo wzbogacić o:
- kmin rzymski – dodajemy go zazwyczaj do popularnej pasty z ciecierzycy, czyli hummusu. Okazuje się jednak, że sprawdzi się także w połączeniu z mięsem. Wystarczy wsypać niewielką ilość tej przyprawy do gotowej masy na kebabczetę z grilla,
- cząber – wspaniale podkreśli smak mięsa. Możemy go użyć zarówno w postaci suszonej, jaki i świeżej,
- miętę – nada naszemu daniu orzeźwiającej nuty,
- przyprawę gyros – składa się z kolendry, słodkiej papryki, chili, gorczycy, majeranku, jałowca, rozmarynu, gałki muszkatołowej i czarnego pieprzu.
Kebabczeta z grilla – z czym ją podać?
Kebabczeta z grilla to świetna propozycja na słoną przekąskę. Jednak równie dobrze sprawdzi się w roli głównego dania. Kebab na patyku polecamy podawać z:
- sosem jogurtowym – możemy połączyć go ze świeżymi ziołami np. koperkiem, pietruszką, szczypiorkiem. Wystarczy je wcześniej dokładnie umyć i posiekać,
- sałatkami – przygotujemy je na bazie świeżych pomidorów, ogórków, papryk lub innych warzyw,
- ziemniakami – najlepiej sprawdzą się te pieczone lub smażone,
- ajvarem – to pyszna pasta z pieczonych bakłażanów oraz papryki,
- pieczywem – jeśli chcemy, możemy je dodatkowo lekko podpiec na grillu. Kebab na patyku rewelacyjnie komponuje się z kromką chleba, bagietką lub bułką,
- sosem pomidorowym – wyczarujemy go z soczystych pomidorów i czosnku. Całość doprawiamy solą. Ten uniwersalny sos polecamy połączyć również z niewielką ilością oregano lub bazylią. Przyprawy nadadzą mu głębokiego aromatu,
- sosem musztardowo-miodowym – to świetna propozycja dla wszystkich fanów słodko-słonych smaków. Do przygotowania sosu potrzebne nam będą takie składniki jak musztarda, miód, sok z cytryny oraz oliwa.
Kebabczeta z piekarnika
Kebabczetę możemy również przygotować w piekarniku. To świetna propozycja dla wszystkich osób, które nie mają grilla. W takiej sytuacji należy ułożyć kebaby na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy z nich smarujemy cienką warstwą oleju. Całość wstawiamy do piekarnika z włączoną funkcją grilla. Mięso pieczemy ok. 30 minut w 200°C. Gotowe danie podajemy w towarzystwie swoich ulubionych sosów.