Kedgeree - jednogarnkowa potrawa z wędzonej ryby
- makrela wędzona: 200 g
- ryż basmati: 100 g
- mleko: 150 ml
- woda: 150 ml
- cebula: 60 g
- jajka: 2 szt.
- cytryna: 0.5 szt.
- kolendra: 30 g
- masło: 15 g
- oliwa z oliwek: 10 ml
- liść laurowy: 1 szt.
- przyprawa curry: 4 g
- kurkuma: 3 g
- pieprz czarny: 1 szczypta
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie dodatków do kedgeree: gotujemy jajka na półmiękko. Cytrynę kroimy w ćwiartki. Odstawiamy na bok, do podania. Siekamy kolendrę. Cebulę obieramy i kroimy w cienkie półplasterki.

Natunaturally krok 2
Wędzona ryba - przygotowanie: do głębokiej patelni wlewamy wodę i mleko. Wkładamy wędzoną rybę (oryginalnie używa się łupacza), dodajemy liść laurowy i kurkumę. Przykrywamy i gotujemy na wolnym ogniu do wrzenia. Ostrożnie wyciągamy rybę. Z ugotowanego płynu pozostawiamy 200 ml. Gdy ryba przestygnie, dzielimy ją na małe kawałki i usuwamy ości.

Natunaturally krok 3
Gotowanie ryżu do kedgeree: na patelni rozgrzewamy połowę masła i oliwę. Podsmażamy cebulę do zeszklenia, a następnie dodajemy curry. Mieszamy i wsypujemy ryż basmati (można go zastąpić ryżem krótkoziarnistym). Dodajemy odstawiony płyn i zagotowujemy do wrzenia. Następnie gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem ok. 10 minut, do czasu ugotowania ryżu.

Natunaturally krok 4
Doprawianie: dodajemy kawałki ryby, połowę posiekanej kolendry i masło.
krok 5
Kedgeree - podanie: potrawę przekładamy na talerz. Dekorujemy połówkami jajka i cytryną. Posypujemy kolendrą i świeżo mielonym pieprzem.

Natunaturally


