Porady:
- W miarę smażenia kolejnych partii placków, uzupełniamy ubytek oleju.
- Racuchy smażymy na średniej mocy palnika. Ważne jest to, żeby temperatura była równomierna. Przed położeniem pierwszych placków dobrze jest upewnić się, czy olej jest już rozgrzany. Można położyć na patelnię odrobinę ciasta – jeśli zacznie skwierczeć to znak, że temperatura jest odpowiednia.
- Do racuchów na kefirze doskonale pasują kwaśne odmiany jabłek, np. granny smith, szara reneta czy cortlandy. Można dodać do nich także inne owoce sezonowe, takie jak maliny, jagody czy gruszki.
- Jabłka można pokroić w kostkę, w plasterki lub zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Jeśli zdecydujecie się na trzecią opcję, po starciu jabłek odciśnijcie wodę. W przeciwnym wypadku ciasto może wyjść zbyt rzadkie.
- Kefir można zastąpić maślanką lub zsiadłym mlekiem.
- Jeśli chcecie, aby racuchy były jeszcze bardziej puszyste, możecie z jajek oddzielić białka i ubić je na pianę. Żółtka dodajemy do masy na placki zgodnie z przepisem, a pianę przekładamy na koniec. Delikatnie łączymy masę przy pomocy szpatułki do ciasta.
Notka redakcyjna:
Dlaczego robimy racuchy na kefirze?
Kefir sprawia, że placuszki z jabłkami wychodzą delikatne i puszyste. Jest kwaśny, więc ciasto ładnie na nim wyrasta – bakterie przyspieszają działanie proszku do pieczenia.
Kefir to naturalny probiotyk, który powstaje w wyniku fermentacji mleka. Zawiera białko, witaminy z grupy B, K, A i D, wapń, fosfor i magnez. Pomaga w procesach trawiennych i ułatwia przyswajanie wartościowych składników odżywczych. Ponadto obniża ciśnienie tętnicze i reguluje poziom cholesterolu. Działa jak antybiotyk, pomagając w walce z bakteriami, wywołującymi choroby.
Racuchy z jabłkami – inne warianty
- Racuchy drożdżowe z jabłkami – w tym przepisie przygotowujemy ciasto z mąki pszennej, drożdży i mleka. Dodajemy szczyptę soli i 3 łyżki cukru. Całość mieszamy i odstawiamy do wyrośnięcia. Na koniec dodajemy jabłka i smażymy, jak w podstawowym przepisie.
- Budyniowe racuchy z jabłkiem – w tej wersji do ciasta drożdżowego dodajemy budyń waniliowy w proszku. Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia, po czym dodajemy jabłka i smażymy. Racuchy z budyniem ładnie pachną wanilią i mają bardziej kremową konsystencję.
- Racuchy z twarogiem – twaróg ucieramy z żółtkami i cukrem, dodajemy mąkę, proszek do pieczenia, śmietanę i pianę z białek. Placuszki można zrobić z samym twarogiem lub dodać jabłka. Smażymy na mocno rozgrzanym oleju zgodnie z przepisem.
Z czym podawać placuszki z jabłkami?
Najprostszą wersją są racuchy posypane cukrem pudrem. Jeśli jednak chcielibyście podać je inaczej, podajemy kilka smacznych pomysłów:
- sałatka owocowa – przygotowana z pokrojonych owoców: ananasa, kiwi, winogron, brzoskwini z puszki i pomarańczy,
- sos waniliowy – lub inaczej krem angielski zrobicie z żółtek, mleka, cukru, mąki ziemniaczanej i ekstraktu z wanilii,
- konfitura wiśniowa – najlepiej przygotować ją samodzielnie w sezonie na wiśnie,
- syrop klonowy lub karmel – dla osób, które lubią trochę więcej słodyczy,
- słodka śmietana – kremówka zmieszana lub ubita z cukrem pudrem.
Placuszki z jabłkami można posypać cynamonem lub cukrem waniliowym.