Reklama

Keks bananowy - ciasto smaczne i łatwe

Składniki:

mąka pszenna 3 i 1/2 szk
cukier 1 i 1/2 szk
orzechy ziemne 100g
rodzynki 100 g
oliwa 2/3 szk
jajka 5 szt
banany 4 szt
czekolada gorzka 100 g
soda oczyszczona 2 łyżeczki
proszek do pieczenia 1 łyżeczka
skórka z 1 cytryny otarta

Kroki przygotowania:

Olej, cukier, sól i skórkę z cytryny ubić, aż cukier się rozpuści. Dodawać po jednym jajku nadal ubijając na puszystą masę. Mąkę wymieszać z sodą i proszkiem do pieczenia i dodawać po jednej łyżce. Na końcu dodać pokrojoną w kostkę czekoladę, pokrojone banany i posiekane orzechy. Wszystko delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonych papierem do pieczenia foremek keksowych. Piec 50-60 minut w temperaturze 180 stopni.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama