
Keks makowy
- mąka pszenna: 150 g
- proszek do pieczenia: 6 g
- jajka: 4 szt.
- cukier puder: 200 g
- masło: 220 g
- mak: 150 g
- bakalie: 70 g
- mąka ziemniaczana: 10 g
- aromat do ciasta: 3 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Keksówkę o długości 30 cm smarujemy 20 g masła i wysypujemy bułką tartą. Resztę masła roztapiamy w rondelku i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia.
krok 2
Suche składniki: mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia i mieszamy z suchym makiem. Bakalie dokładnie obsypujemy mąką ziemniaczaną.
krok 3
Mokre składniki: jajka ucieramy ze 150 g cukru pudru. Kiedy staną się jasne i puszyste, stopniowo dosypujemy do nich mąkę z makiem i delikatnie łączymy ciasto. Następnie wlewamy zimne masło oraz aromat i ponownie mieszamy.
krok 4
Keks makowy: do gotowego ciasta wsypujemy oprószone mąką bakalie i wszystko jeszcze raz krótko mieszamy łyżką.
krok 5
Pieczenie: ciasto na keks makowy przelewamy do formy i wkładamy do rozgrzanego piekarnika na około godzinę. Gotowy wypiek odstawiamy do wystudzenia, a następnie posypujemy na wierzchu resztą cukru pudru.

