Reklama

Przepis na keks - keks orzechowy

Składniki:

1/2 szklanki brązowego cukru
15 dag masła l4 jajka
1 i 1/2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
5 dag posiekanych orzechów włoskich
5 dag posiekanych orzechów laskowych
5 dag posiekanych migdałów
skórka otarta z 1 pomarańczy
10 dag żurawiny
20 dag czekolady gorzkiej lub tyle samo czekoladowych groszków

Kroki przygotowania:

Przepis na keks - keks orzechowy
Keksówkę (25 cm długości) wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 165°C. Cukier ucieramy z miękkim masłem na pulchną masę.
Dodajemy stopniowo rozmącone jajka na zmianę ze szklanką mąki. Na końcu dodajemy pół szklanki mąki wymieszanej z proszkiem do pieczenia. Dodajemy orzechy, migdały, otartą skórkę z pomarańczy, żurawinę oraz czekoladę pokrojoną w sporą kostkę. Ostrożnie mieszamy.
Przekładamy masę do formy i robimy spodem łyżki niewielkie zagłębienie wzdłuż środka ciasta. Pieczemy ok. 1 godz. Studzimy w formie i wyjmujemy.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama