Reklama

Przepis na keks - keks turecki

Składniki:

masło i bułka tarta do formy
10 dag rodzynek
30 dag miękkiego masła
25 dag cukru
torebka cukru waniliowego
skórka otarta z 1 cytryny
6 jajek
3 łyżki madery
30 dag mąki
8 łyżek mąki ziemniaczanej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
15 dag kandyzowanych wiśni
15 dag orzechów pistacjowych
szczypta soli
łyżeczka cynamonu
1/2 łyżeczki mielonego kardamonu
10 dag kuwertury czekoladowej

Kroki przygotowania:

Przepis na keks
Formę keksową długości 30 cm dokładnie smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190°C.
Rodzynki przelewamy wrzątkiem i osączamy. Masło ucieramy na puszystą masę z cukrem, cukrem waniliowym i skórką cytrynową. Stale ucierając, dodajemy po kolei jajka, a na koniec maderę.
Mąkę przesiewamy, mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia oraz rodzynkami. Wiśnie i pistacje grubo kroimy (odkładamy 2 łyżki pistacji). Dodajemy razem ze szczyptą soli, cynamonem i kardamonem do mąki.
Wszystkie składniki łączymy z masą maślaną i napełniamy formę. Pieczemy ok. 1 godz. i 20–40 min. Odstawiamy do ostygnięcia.
Kuwerturę roztapiamy w kąpieli wodnej, smarujemy nią ciasto i posypujemy pozostałymi orzechami pistacjowymi.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama