Keks z serem bleu i gruszkami
Przepis na keks - Keks z serem bleu i gruszkami
Składniki:
5 dag rodzynek
po 10 dag mąki pszennej i graham
1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
sól
15 dag sera z niebieską pleśnią
10 dag grubo siekanych orzechów włoskich
2 gruszki
3 jajka
2 łyżki oleju
pieprz
1/4 szklanki mleka
Kroki przygotowania:
Przepis na keks - Keks z serem bleu i gruszkami
Rodzynki zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 15 min, osączamy. Keksówkę wykładamy pergaminem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180°C.
Oba rodzaje mąki mieszamy z proszkiem i solą. Dodajemy pokruszony ser, orzechy, rodzynki i obrane, pokrojone w grubą kostkę gruszki. Jajka ubijamy z olejem, szczyptą pieprzu i mlekiem. Łączymy składniki mokre i suche.
Przekładamy ciasto do formy, pieczemy ok. 1–1,5 godz. lub do momentu, gdy patyczek wbity w środek keksu będzie czysty.
Po wyjęciu z piekarnika zostawiamy ciasto na 10 min w formie, następnie wyjmujemy i odstawiamy, aż całkiem wystygnie.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!


