Reklama

Przepis na keks z makrelą i oliwkami.

Składniki:

15 dag mąki
łyżeczka proszku do pieczenia
3 jajka
100 ml oliwy
sól
pieprz
120 ml mleka
25–30 dag wędzonej makreli
2 łyżki posiekanych czarnych oliwek
2 łyżki kaparów
1/2 pęczka koperku
łyżka masła

Kroki przygotowania:

Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, jajkami, oliwą, solą, pieprzem i mlekiem, aż uzyskamy gładką masę. Dodajemy pokrojoną w grubszą kostkę makrelę, posiekane oliwki, kapary i posiekany koperek.
Masę przekładamy do keksówki posmarowanej masłem i pieczemy w temp. 200ºC. Po 20 min sprawdzamy patyczkiem, czy ciasto jest upieczone. Podajemy pokrojone w grube plastry, z miksem sałat.

Reklama

Porady:

Zobacz też: pasta z makreli - na 2 sposoby

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama