Keto bułka
- mąka kokosowa: 50 g
- siemię lniane: 20 g
- babka jajowata: 30 g
- jajka: 4 szt.
- kefir: 250 g
- proszek do pieczenia: 8 g
- sól: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie składników: wbijamy jajka do miski. Dodajemy kefir. Jeśli chcemy zrobić bułeczki keto bez laktozy, możemy zamienić go na mleczko kokosowe lub jogurt wegański. Wsypujemy suche składniki, czyli mąkę kokosową, proszek do pieczenia i sól oraz babkę jajowatą i zmielone siemię lniane. Dwa ostatnie elementy sprawią, że masa będzie się kleić i z łatwością będzie można ją formować, a keto bułki wyjdą sycące i pełne błonnika.

Tomosz Dobre krok 2
Mieszanie: łączymy wszystkie składniki za pomocą miksera (nie ma potrzeby nakładania końcówek do wyrabiania ciasta, wystarczą zwykłe trzepaczki). Mieszamy przez około 2 minuty. Na tym etapie możemy dodać do masy ulubione przyprawy i zioła – na przykład kminek, kolendrę lub oregano – oraz nasiona, takie jak sezam, chia, mak lub słonecznik. Jeśli ich używamy, wmieszajmy je do ciasta szpatułką. Przykrywamy miskę czystą ściereczką i odstawiamy na minimum 10 minut.

Tomosz Dobre krok 3
Formowanie bułeczek: wykładamy blachę z wyposażenia piekarnika pergaminem. Nabieramy porcję ciasta i tworzymy z niej kulę. Żeby masa nie kleiła się do skóry, warto zwilżyć dłonie. Szybkie bułki keto z mąki kokosowej możemy też formować w jednorazowych rękawiczkach. Układamy kulki na blaszce. Pamiętajmy o zachowaniu między nimi odstępu, bo rozrastają się podczas pieczenia. Wierzch możemy posmarować białkiem i posypać ulubionymi ziarnami. Z podanego przepisu powinniśmy otrzymać około 6–7 bułek.

Tomosz Dobre krok 4
Pieczenie: rozgrzewamy piekarnik do 150°C (tryb góra-dół). Wsuwamy na środkową półkę blachę z bułkami. Pieczemy je przez około 35 minut. W tym czasie urosną i lekko się zarumienią. Studzimy je na kratce cukierniczej (dzięki temu spód ciasta się nie zaparzy i bułeczki zachowają pulchną strukturę). Przekrajamy gotowe keto bułeczki na pół i serwujemy z ulubionymi dodatkami, takimi jak pasta jajeczna, hummus lub wegański smalec z białej fasoli.

Tomosz Dobre


