Reklama

Keto pączki to świetna alternatywa dla tradycyjnych pszennych kulek, które smażymy na tłusty czwartek. Nie dość, że mają mało węglowodanów, to jeszcze powstają w piekarniku. Deser posłodzony ksylitolem i bez glutenu spodoba się nie tylko osobom na diecie low carb. Koniecznie wypróbujcie te zaskakująco smaczne pączki keto z mąki migdałowej. Jeśli lubicie jagody, dodajcie ich trochę do mieszanki, żeby dodać wypiekowi koloru i więcej składników odżywczych.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal183
  • tłuszcz13g
  • tłuszcz nasycony2g
  • węglowodany11g
  • cukry1g
  • błonnik0g
  • białko7g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: rozgrzewamy piekarnik do 200°C (tryb góra-dół) lub 180°C (z termoobiegiem). Układamy silikonowe foremki na blaszce lub smarujemy olejem formę do pączków. W dużej misce mieszamy mąkę migdałową, ksylitol, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.

  • krok 2

    Mokre składniki: w małej misce mieszamy stopiony olej kokosowy, mleko migdałowe, jajka i ekstrakt waniliowy. Łączymy z suchymi składnikami. Dodajemy ocet jabłkowy. Dobrze mieszaamy, żeby masa była jednolita.

  • krok 3

    Wypełnienie foremki: wkładamy po 4 lub 5 borówek (składnik opcjonalny) do każdego wgłębienia w blaszce do pączków. Równomiernie rozkładamy ciasto na wierzchu, wypełniając każdą foremkę do 3/4 wysokości.

  • krok 4

    Pieczenie: wkładamy masę na pączki do piekarnika na 12 min. Następnie zmniejszamy temperaturę do 180/160°C i pieczemy jeszcze 5-10 min, aż pączki będą lekko złociste. Pozostawiamy do ostygnięcia, aż będzie je można z łatwością wyjąć z formy.

  • krok 5

    Polewa (opcjonalnie): w międzyczasie mieszamy masło orzechowe, kakao w proszku i ½ łyżeczki gorącej wody w małej misce.

  • krok 6

    Keto pączki: kiedy ostygną, wyjmujemy je z foremek i polewamy kremem orzechowo-kakaowym. Możemy przechowywać je w szczelnym pojemniku w lodówce przez 3 dni.

    Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com,

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama