
Keto pizza
- pomidorki koktajlowe: 150 g
- oliwa z oliwek: 35 ml
- parmezan: 100 g
- czarne oliwki: 50 g
- rukola: 50 g
- oregano: 5 g
- bazylia: 5 g
- jajka: 2 szt.
- mąka kokosowa: 25 g
- siemię lniane: 12 g
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal402
- tłuszcz31g
- tłuszcz nasycony4g
- węglowodany8g
- cukry6g
- błonnik6g
- białko18g
Sposób przygotowania
krok 1
Krem na bazie roślin: jeśli robimy go sami - łączymy 140 g migdałów blanszowanych, wcześniej namoczonych przez 6-8 godzin, z 8 g drożdży, szczyptą soli i 60 ml wody, miksujemy w blenderze na gładką masę. W razie potrzeby dodajemy trochę więcej wody (do 40 ml), żeby uzyskać pożądaną konsystencję.
krok 2
Pomidorki: rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni Celsjusza w trybie góra-dół lub 180 stopni Celsjusza z termoobiegiem. Na blasze do pieczenia rozkładamy pomidorki koktajlowe, skrapiamy je oliwą z oliwek (15 ml)i posypujemy szczyptą, dokładnie mieszamy i rozkładamy równo. Pieczemy 20-25 minut, aż pomidory będą miękkie.
krok 3
Ryż kalafiorowy: robimy go w międzyczasie. Zaczynamy od przygotowania ryżu w kuchence mikrofalowej przez 5 minut (lub delikatnie podgrzewając na patelni, regularnie mieszając), a następnie za pomocą gazy lub ściereczki do naczyń zawijamy ugotowany kalafior i gdy jest jeszcze ciepły (ale nie za gorący) odciskamy wodę jak najmocniej rękami. Odstawiamy na kilka minut, po czym w ten sam sposób odciskamy pozostałą wodę.
krok 4
Spód do pizzy: rozgrzewamy patelnię na średnim ogniu, dodajemy oliwę z oliwek (15 ml), zioła i ugotowany kalafior - mieszamy przez 5 minut. Odstawiamy do przestudzenia. Jajka wbijamy do miski ze szczyptą soli, ubijamy. Dodajemy ugotowany ryż z kalafiora, mąkę kokosową, zmielone siemię lniane i odżywcze drożdże. Mieszamy do połączenia.
krok 5
Pieczenie: na blaszce wyłożonej pergaminem formujemy spód pizzy w prostokąt (około 18x20 cm). Nie rozprowadzamy go zbyt cienko, ponieważ się rozerwie. Pieczemy przez 15-20 minut, aż spód będzie złoty i suchy w dotyku.
krok 6
Pizza keto: wyjmujemy spód z piekarnika, dodajemy ser lub śmietanę, pieczone pomidorki koktajlowe i oliwki. Pieczemy przez 5-10 minut, aż krawędzie będą lekko złote, a dodatki będą gorące. Dodajemy rukolę, świeżo zmielony czarny pieprz i odrobinę dodatkowej oliwy z oliwek.
Źródło: serwis partnerski BBCgoodfood.com

