Keto rolada szpinakowa
- szpinak: 250 g
- jajka: 5 szt.
- sól: 4 g
- pieprz czarny: 4 g
- gałka muszkatołowa: 4 g
- czosnek granulowany: 4 g
- sok z cytryny: 5 ml
- serek śmietankowy: 300 g
- czosnek: 2 ząbki
- łosoś wędzony: 400 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C (termoobieg). Myjemy liście szpinaku (baby) w zimnej wodzie. Osuszamy je na ręczniku papierowym lub za pomocą wirówki do sałaty. Oddzielamy białka od żółtek. Obieramy czosnek.

MNIAMAM krok 2
Miksowanie: umieszczamy szpinak i żółtka w kielichu blendera. Dodajemy sól, pieprz (najlepiej świeżo zmielony), czosnek granulowany, sok z cytryny i gałkę muszkatołową. Będzie miała najwięcej aromatu, jeśli zetrzemy ją na tarce tuż przed użyciem. Miksujemy składniki na jednolitą masę. Przelewamy ją do czystego naczynia.

MNIAMAM krok 3
Spód szpinakowy: ubijamy białka na sztywno ze szczyptą soli. Dodajemy pianę partiami do zielonej masy. Delikatnie mieszamy ją za pomocą szpatułki lub drewnianej łyżki, tak żeby nie naruszyć jej puszystej struktury. Wykładamy głęboką blachę z wyposażenia piekarnika pergaminem. Wylewamy na nią masę. Wyrównujemy ją łopatką. Pieczemy przez około 15 minut. Wyjmujemy ciasto z piekarnika i lekko je studzimy, po czym zawijamy w rulon na ściereczce. Dzięki temu od razu przyjmie kształt rolady.

MNIAMAM krok 4
Nadzienie: mieszamy serek śmietankowy z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Rozdzielamy płaty łososia. Wykorzystajmy rybę wędzoną na zimno, której plastry najlepiej nadają się do dań takich jak rolady i wrapy. Rozkładamy ciasto szpinakowe na płaskiej powierzchni. Smarujemy je czosnkowym serkiem. Na nim układamy łososia.

MNIAMAM krok 5
Zwijanie rolady: zaczynając od krótszego boku, dosyć ciasno rolujemy ciasto z nadzieniem. Możemy pomóc sobie papierem do pieczenia lub ściereczką, na których ułożony jest placek. Zabezpieczamy roladę folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 3 godziny. Czas chłodzenia nie został uwzględniony w klasyfikacji dania.

MNIAMAM krok 6
Podanie: kroimy roladę w plastry o grubości około 1,5 cm. Podajemy na zimno. Możemy udekorować koperkiem lub natką pietruszki. Keto rolada szpinakowa z łososiem to świetny pomysł na przystawkę lub przekąskę na imprezę. Można też zabrać ją na lunch do pracy.

MNIAMAM


