Keto sernik
- ser z wiaderka: 1 kg
- masło: 200 g
- erytrytol: 100 g
- aromat śmietankowy: 5 kropli
- jajka: 4 szt.
- budyń śmietankowy: 140 g
- czekolada mleczna: 200 g
- olej kokosowy: 30 g
- orzechy pekan: 20 g
- maliny liofilizowane: 40 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: wyjmujemy masło, jajka i twaróg sernikowy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, żeby zyskały temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C (tryb góra-dół). Ucieramy miękkie masło z erytrytolem i aromatem śmietankowym na jednolity krem.

MNIAMAM krok 2
Masa serowa: łączymy jajka z utartym masłem. Wbijamy je jedno po drugim i za każdym razem przez chwilę miksujemy składniki. Partiami dodajemy biały ser, a następie śmietankowy proszek budyniowy bez cukru. Mieszamy wszystko krótko, żeby nie napowietrzyć masy.

MNIAMAM krok 3
Pieczenie: przenosimy masę na sernik keto do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy ciasto na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Studzimy je najpierw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, potem na blacie kuchennym, a następnie wykładamy sernik na kratkę cukierniczą.

MNIAMAM krok 4
Przygotowanie polewy: łamiemy czekoladę mleczną bez cukru na cząstki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, czyli w szklanej misce ustawionej nad rondelkiem wypełnionym do połowy wrzątkiem. Kiedy czekolada stanie się płynna, dodajemy do niej olej kokosowy. Mieszamy, aż powstanie kremowa, lśniąca polewa.

MNIAMAM krok 5
Dekorowanie: pokrywamy wystudzony sernik polewą czekoladową. Najlepiej, jeśli ciasto jest umieszczone na kratce cukierniczej, a pod spodem znajduje się taca z pergaminem. Na tak przygotowane podłoże będzie spływać nadmiar polewy. Ozdabiamy wierzch deseru orzechami pekan (można je wcześniej uprażyć) i liofilizowanymi malinami.

MNIAMAM krok 6
Podanie: serwujemy keto sernik na zimno – po całkowitym wystudzeniu i chłodzeniu w lodówce. Inaczej będzie się kruszył podczas krojenia. Możemy ułożyć na wierzchu ciasta listki świeżej mięty, żeby dopełnić kompozycję.

MNIAMAM


