Reklama

Keto sernik to niskowęglowodanowy deser, który na dodatek nie zawiera glutenu. Przepis powinien więc spodobać się wielu łasuchom z różnymi wymaganiami dietetycznymi. Wierzch ciasta zdobi lśniąca polewa czekoladowa bez cukru. Pięknie prezentuje się udekorowane orzechami pekan i liofilizowanymi malinami. Podpowiadamy, jak zrobić kremowy sernik keto na każdą okazję.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: wyjmujemy masło, jajka i twaróg sernikowy z lodówki co najmniej godzinę wcześniej, żeby zyskały temperaturę pokojową. Rozgrzewamy piekarnik do 175°C (tryb góra-dół). Ucieramy miękkie masło z erytrytolem i aromatem śmietankowym na jednolity krem.

    MNIAMAM

  • krok 2

    Masa serowa: łączymy jajka z utartym masłem. Wbijamy je jedno po drugim i za każdym razem przez chwilę miksujemy składniki. Partiami dodajemy biały ser, a następie śmietankowy proszek budyniowy bez cukru. Mieszamy wszystko krótko, żeby nie napowietrzyć masy.

    MNIAMAM

  • krok 3

    Pieczenie: przenosimy masę na sernik keto do tortownicy wyłożonej pergaminem. Wyrównujemy wierzch szpatułką. Wstawiamy ciasto na środkową półkę piekarnika. Pieczemy przez 60 minut. Studzimy je najpierw w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, potem na blacie kuchennym, a następnie wykładamy sernik na kratkę cukierniczą.

    MNIAMAM

  • krok 4

    Przygotowanie polewy: łamiemy czekoladę mleczną bez cukru na cząstki. Rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej, czyli w szklanej misce ustawionej nad rondelkiem wypełnionym do połowy wrzątkiem. Kiedy czekolada stanie się płynna, dodajemy do niej olej kokosowy. Mieszamy, aż powstanie kremowa, lśniąca polewa.

    MNIAMAM

  • krok 5

    Dekorowanie: pokrywamy wystudzony sernik polewą czekoladową. Najlepiej, jeśli ciasto jest umieszczone na kratce cukierniczej, a pod spodem znajduje się taca z pergaminem. Na tak przygotowane podłoże będzie spływać nadmiar polewy. Ozdabiamy wierzch deseru orzechami pekan (można je wcześniej uprażyć) i liofilizowanymi malinami.

    MNIAMAM

  • krok 6

    Podanie: serwujemy keto sernik na zimno – po całkowitym wystudzeniu i chłodzeniu w lodówce. Inaczej będzie się kruszył podczas krojenia. Możemy ułożyć na wierzchu ciasta listki świeżej mięty, żeby dopełnić kompozycję.

    MNIAMAM

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama