
Key lime pie – tarta limonkowa
- herbatniki: 250 g
- masło: 70 g
- żółtko: 4 szt.
- mleko skondensowane: 400 g
- limonka: 7 szt.
- śmietana 36%: 200 ml
- cukier puder: 20 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: kremówkę wsadzamy do lodówki, musi być mocno schłodzona. Piekarnik nagrzewamy go do 170°C. Masło roztapiamy, lekko studzimy. Oddzielamy białka od żółtek.
krok 2
Spód: herbatniki przekładamy do miski, dolewamy masło i rozkruszamy, aż powstanie dość zwarta masa.
krok 3
Pieczenie spodu: foremkę na tartę wykładamy masą ciasteczkową: dno i boki. Spód limonkowy pieczemy przez 10 minut.
krok 4
Żółtka: ubijamy na jasny, puszysty krem.
krok 5
Limonki: myjemy je i sparzamy. Z 4 limonek wyciskamy sok, a z 1 ścieramy skórkę.
krok 6
Krem limonkowy: do ubitych żółtek stopniowo wlewamy sok z limonek i mleko słodkie skondensowane. Mieszamy rózgą kuchenną do połączenia się składników.
krok 7
Pieczenie: krem limonkowy przelewamy na spód z ciasteczek i pieczemy 17 minut. Studzimy w formie i wkładamy na noc do lodówki (do czasu przygotowania nie doliczyliśmy chłodzenia ciasta).
krok 8
Bita śmietana: kremówkę ubijamy wraz z cukrem pudrem. Przekładamy do szprycy, worka cukierniczego czy woreczka z uciętą końcówką. Ozdabiamy rant ciasta, wyciskając niewielkie kleksy.
krok 9
Ozdobienie: ostatnią limonkę kroimy w cieniutkie plasterki. Ozdabiamy nimi key lime pie.

