
Kibiny
- mąka pszenna: 600 g
- masło: 250 g
- jajka: 3 szt.
- drożdże: 30 g
- kwaśna śmietana: 200 g
- mleko: 100 ml
- sól: 8 g
- cukier: 5 g
- woda: 30 ml
- baranina: 600 g
- kapusta biała: 150 g
- cebula: 1 szt.
- pieprz czarny: 3 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie ciasta: Drożdże rozpuścić w ciepłym mleku z dodatkiem cukru i odstawić na kilka minut. Do miski przesiać mąkę, dodać masło i 5 g soli. Następnie 2 jajka rozmieszać z kwaśną śmietaną, połączyć wszystko razem. Zagnieść szybko ciasto, jeśli klei się do rąk należy podsypywać mąką.

iStock krok 2
Przygotowanie farszu: Baraninę trzeba bardzo drobno pokroić lub zemleć. Kapustę i cebulę drobno posiekać, połączyć z mięsem, wymieszać, dodać szczyptę świeżo zmielonego pieprzu (3 g) i posolić (3 g).

iStock krok 3
Formowanie kibinów: Ciasto na kibiny należy podzielić na równe kawałki, formować kulkę, a następnie rozwałkować, na środek trzeba położyć surowy farsz i zlepić ciasto jak na pierogi.

fot. iStock krok 4
Kibiny - pieczenie: Gotowe kibiny trzeba umieścić na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch kibinów powinno się posmarować jajkiem połączonym z wodą. Piekarnik należy rozgrzać do 200°C i piec kibiny przez 20-25 minut, aż będą złote i wyrośnięte.

StockFood

