
Kiełki Stir Fry duszone w pomidorach
Idealne jako samodzielne danie jak również jako ciepła jarzynka do obiadu.
Składniki:
2 opakowania kiełków Stir Fry 200 g
1 cebula
250 ml bulionu warzywnego
500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych liści kolendry
2 łyżki świeżych liści bazylii
natka pietruszki
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kiełki STIR FRY i siekane zioła.
Podsmażać na wolnym ogniu 3 - 4 minuty często mieszając.
Dolać bulion i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem.
Wycisnąć czosnek i dusić przez 15 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.
1 z 1

Kiełki Stir Fry
Porady:
Kiełki Stir Fry to mieszanka roślin strączkowych: soczewicy zielonej i brązowej, cieciorki oraz fasoli Mung. Są doskonałym uzupełnieniem diety w białko. Doskonale regulują poziom insuliny. Dostarczają organizmowi kwasu foliowego, który jest potrzebny każdemu człowiekowi.
Zawartość witamin i składników mineralnych:
Witaminy: A,B1,B2,B3,B5,B6,B9,C,E,K
Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź.

