Reklama

Idealne jako samodzielne danie jak również jako ciepła jarzynka do obiadu.

Składniki:

2 opakowania kiełków Stir Fry 200 g
1 cebula
250 ml bulionu warzywnego
500 g świeżych pomidorów lub 1 puszka krojonych pomidorów
2 ząbki czosnku
2 łyżki świeżych liści kolendry
2 łyżki świeżych liści bazylii
natka pietruszki
sól, pieprz

Kroki przygotowania:

Cebulę pokroić w kostkę i zeszklić na patelni. Dodać kiełki STIR FRY i siekane zioła.
Podsmażać na wolnym ogniu 3 - 4 minuty często mieszając.
Dolać bulion i dusić przez 10 minut na wolnym ogniu.
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki. Pokroić w kostkę i dodać na patelnię. Doprawić solą i pieprzem.
Wycisnąć czosnek i dusić przez 15 minut.
Przed podaniem posypać natką pietruszki.

Reklama

Porady:

Kiełki Stir Fry to mieszanka roślin strączkowych: soczewicy zielonej i brązowej, cieciorki oraz fasoli Mung. Są doskonałym uzupełnieniem diety w białko. Doskonale regulują poziom insuliny. Dostarczają organizmowi kwasu foliowego, który jest potrzebny każdemu człowiekowi.

Zawartość witamin i składników mineralnych:

Witaminy: A,B1,B2,B3,B5,B6,B9,C,E,K

Składniki mineralne: wapń, magnez, fosfor, żelazo, potas, cynk, jod, mangan, lit, selen, miedź.

www.pokarmzycia.pl

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama