Porady:
- Na kieszonki z kurczaka potrzebujecie 4 duże pojedyncze piersi – po 200–250 g każda.
- Kupując mięso, sprawdźcie jego jakość. Świeże filety z kurczaka powinny mieć ładny różowy kolor, białe fragmenty tłuszczu i nie powinny się kleić.
- Mięso możecie zamarynować nawet dzień wcześniej.
- Lubicie szpinak z cebulą? Pokrójcie ją w drobną kostkę i wrzućcie razem z czosnkiem na patelnię. Na farsz do kieszonek wystarczy jedna mała cebula.
- Do zapiekania najlepsza będzie twarda mozzarella – może być w plastrach lub starta na wiórki. Jeśli zdecydujecie się na tartą mozzarellę, nałóżcie po jednej dużej łyżce do każdej z kieszonek.
Notka redakcyjna:
Czym jeszcze możecie nadziewać kieszonki z kurczaka?
Szpinak i mozzarella to jeden z wielu pomysłów na to danie. Kieszonki z kurczaka możecie zrobić także:
- z pieczarkami i serem żółtym – grzyby, podobnie jak szpinak, również należy podsmażyć wcześniej na patelni,
- lub z mozzarellą i suszonymi pomidorami – to zdecydowanie szybsza opcja, bo takiego farszu nie trzeba wcześniej przygotowywać.
Smaczne są również wersje z większą ilością składników, np. ze szpinakiem, mozzarellą i suszonymi pomidorami. Mozzarellę możecie zastąpić serem pleśniowym lub fetą.
Kieszonki z kurczaka w panierce
Nadziewane filety z kurczaka możecie przygotować w całości na patelni, np. w chrupiącej panierce. Poniżej nasze propozycje:
- klasyczna panierka z bułki tartej – aby zrobić z nią kieszonki z kurczaka, należy wcześniej zanurzyć je w rozkłóconym jajku. Potem wkładamy do miski z bułką tartą i obtaczamy z obydwu stron. Smażymy w głębokim tłuszczu,
- panko – to panierka z chleba pszennego, która jest trochę mniej rozdrobniona od bułki tartej. Możecie ją przygotować sami – z kromek należy odkroić skórkę, a następnie rozdrobnić je malakserem. Aby dobrze wysuszyć panko, najlepiej jest wstawić je do piekarnika. Prażenie odbywa się w temperaturze nie przekraczającej 150°C – do momentu, aż panko zmieni kolor na złoty,
- płatki kukurydziane – możecie użyć ich w całości, lekko rozdrobnić lub trochę bardziej przy pomocy blendera. Płatki można także zmieszać z mąką lub bułką tartą. Więcej pomysłów na panierkę znajdziecie w naszym artykule pt. Panierka – 7 pysznych sposobów na chrupiące mięsa, ryby i warzywa.
Z czym podawać kieszonki z kurczaka?
Kieszonki z kurczaka z piekarnika doskonale smakują nie tylko z ziemniakami, ale także z ryżem i warzywami, np. z patelni. Dodatki możecie przygotować osobno lub w formie risotto z warzywami. Ciekawym dodatkiem do piersi z kurczaka może być także szafranowy ryż z warzywami.
Jeśli zdecydujecie się na ziemniaki, dobrym pomysłem jest podanie ich w postaci purée lub pieczonych talarków. Należy także pamiętać o surówce. Do kurczaka świetnie pasuje colesław lub surówka z pora i jabłka.