Porady:
- Podstawowy przepis bazuje na dodatku boczku, koniecznie wędzonego, czasami dodaje się też odrobinę tłuszczu wieprzowego.
- Do masy na kiszę ziemniaczaną można dodać, oprócz boczku i kiełbasy, kawałki mięsa wieprzowego. Często dosypuje się również trochę mąki i wbija jajko.
- Kiszka ziemniaczana będzie jeszcze lepsza i intensywniejsza w smaku, jeśli cebulę pokroimy w kostkę i podsmażymy na patelni razem z boczkiem.
- W czasie nadziewania jelit możemy zdecydować o długości kiełbasek, możemy też zrobić jedną długą kiszkę.
- Zaletą tego dania jest to, że można ją gotować, smażyć na patelni, piec w piekarniku, a nawet grillować. Można też pójść o krok dalej - ugotowaną kiszkę można pokroić w plastry i usmażyć, w ten sposób powstaną przyjemnie chrupiące kąski.
Polecamy też dokładny przepis na: kiszę ziemniaczaną z grilla, podawaną z kapustą kiszoną.
Notka redakcyjna:
Kiszka ziemniaczana - przepis na udane danie
Składa się z kilku tanich i łatwo dostępnych składników. Przepis na kiszkę ziemniaczaną nie jest skomplikowany, a najtrudniejszą jego częścią jest nadziewanie jelit ziemniaczanym farszem tak, żeby nie popękały.
Jak zrobić dobrą kiszkę ziemniaczaną? Należy tylko zetrzeć ziemniaki z cebulką i dodać do nich podsmażone mięso. Taką masę wystarczy już tylko doprawić i można nadziewać nią kiszki. Jest kilka rzeczy, na które warto zwrócić uwagę:
- Przed smażeniem lub grillowaniem najlepiej jest ją nakłuć w kilku miejscach, inaczej może popękać w niekontrolowany sposób.
- Kiszę ziemniaczaną z piekarnika warto wcześniej przesmarować olejem, nie wysuszy się nadmiernie i ładnie się zrumieni.
- Najlepsze do jej zrobienia będą ziemniaki z odmian uniwersalnych, mają dość zwartą strukturę. Warto szukać odmian, irga, irys, fresco, jelly, gala, arielle, bellarosa.
- W razie potrzeby do masy można dodać odrobinę mąki ziemniaczanej, która ją przyjemnie zagęści. Tę samą rolę może pełnić też kasza manna.
- Jeśli lubimy wyraziste smaki, to do farszu możemy dosypać jeszcze majeranek. Sprawdzą się też wszelkie pikantne dodatki, zbliżone profilem smakowym do czarnego pieprzu.
Ile piec kiszkę ziemniaczaną w piekarniku?
Jak upiec kiszkę ziemniaczaną? Wkładamy ją do blachy wysmarowanej tłuszczem. Nakłuć ją w kilku miejscach widelcem, zapobiegnie to rozerwaniu się kiszki podczas obróbki termicznej. Na wierzchu warto też ułożyć trochę smalcu, żeby nie wyschła podczas pieczenia. Blachę z kiszką wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, najlepiej z termoobiegiem. Ile piec kiszkę w piekarniku? Odpowiedni efekt zrumienia uzyskamy mniej więcej po godzinie. Jeśli jednak zauważymy, że zbyt mocna się przypieka, to możemy po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec przez kolejne 30 minut. Sprawę może też uratować przykrycie kiszki ziemniaczanej folią aluminiową.
Kiszka ziemniaczana - jak podawać?
Na Podlasiu kiszkę ziemniaczaną podaje się z mlekiem. To połączenie, choć może wydawać się nietypowe, doskonale do siebie pasuje. Jeśli nie jesteśmy przekonani do tego połączenia smakowego, to bez problemu możemy postawić na:
- skwarki - kiszka ziemniaczana z boczkiem lub z podsmażoną słoniną smakuje wybornie,
- kromkę świeżego pieczywa, koniecznie z dobrej piekarni, a najlepiej domowego,
- kapustą kiszoną, może być też zasmażana,
- musem z jabłek, w wersji wytrawnej, np. z chrzanem,
- frytkami z marchewki, selera lub buraka,
- klasycznie z musztardą (polecamy przepis na domową musztardę) lub innym ulubionym sosem, np. czosnkowym, aioli, ranczerskim,
- sałatkę, której składnikiem będzie podsmażona w plastrach kiszka ziemniaczana.
Ile kalorii ma kiszka ziemniaczana?
Czy kiszka ziemniaczana to bomba kaloryczna? To danie, choć wydaje się bardzo kaloryczne, samo w sobie ma niewiele kalorii. To dodatek smażonych skwarek i smalcu podbija jej wartość kaloryczną. Sama kiszka ziemniaczana ma około 190 kalorii w 100 gramach.
Zobacz też: Smakuj Podlasie – co warto zjeść we wschodnim zakątku Polski