Porady:
W jakim miesiącu kisić kapustę? Najlepszym momentem w roku będzie październik. Ukiszona wtedy kapusta wyjdzie najlepsza, a dodatkowo będziemy mieli już gotowy zapas na grudzień, żeby zrobić świąteczny bigos, kapustę z grzybami, kapuściane pierogi czy łazanki.
Ile soli sypie się do kiszenia kapusty? Sprawdzona proporcja to 20 g soli na każdy kilogram kapusty. Najlepiej użyć soli kamiennej lub himalajskiej.
Kiszenie kapusty w beczce plastikowej jest bezpieczne. Warto jednak wybierać beczki wykonane jest z wysokiej jakości plastiku, który nie wchodzi w reakcje z kwasami. Plastik spożywczy oznaczony jest trójkątem z numerem 5 lub 05. Jeśli nie mamy pewności co do naszej beczki, możemy wyłożyć jej wnętrze workiem foliowym.
Kapusta kiszona w beczce to najczęściej wybierane rozwiązanie. Jeśli jednak nie mamy miejsca na jej przechowywanie lub nie potrzebujemy tak dużej ilości kapusty, to z powodzeniem możemy użyć słoików lub kamionkowego garnka, a nawet plastikowego woreczka.
Kapusta kiszona powinna być przechowywana w odpowiedniej temperaturze, dzięki temu dłużej zachowa swoje właściwości. Idealne warunki to 0-5 stopni.
Notka redakcyjna:
Bigos z kiszonej kapusty
Jednym z najpopularniejszych przepisów, do którego wykorzystuje się kapustę, jest bigos z kiszonej kapusty. Danie to można zrobić również ze słodkiej kapusty lub w wersji tradycyjnej, mieszanej. Warto dodać do niego boczek, kiełbasę, a nawet mięso z rosołu. W przypadku bezmięsnego bigosu wigilijnego smak świetnie podbijają grzyby lub suszone śliwki. Z kolei bigos myśliwski wyróżnia się dodatkiem czerwonego wina. Ciekawą alternatywą dla dobrze znanych wersji jest bigos z cukinii lub z buraków!
Sok z kiszonej kapusty
Sok z kiszonej kapusty to istna skarbnica zdrowia! Napój ten zawiera cały wachlarz witamin - C, A, E, K oraz witamin z grupy B. Oprócz tego znajdziemy w nim magnez, potas, żelazo, cynk, fosfor oraz dużą dawkę błonnika. Sok z kapusty pije się między innymi jako lekarstwo na biegunkę, przy wspomaganiu odchudzania lub jako remedium na kaca. Wystarczy wyjąć ukiszoną kapustę z beczki, słoika lub kamionkowego naczynia, a następnie zlać sok do szklanek lub butelki.
Co jeszcze można zrobić z kiszonej kapusty?
Z kiszonej kapusty możemy także zrobić pyszne dodatki do obiadu, takie jak surówka lub kapusta kiszona zasmażana. Innym pomysłem są zupy, czyli kapuśniak z kiszonej kapusty lub kwaśnica. Fantastycznie sprawdzi się też do łazanek z kapustą, krokietów, a nawet do kruchej tarty!