Porady:
- Z podanej proporcji wyjdą nam ok. 4 słoiki litrowe lub 8 półlitrowych.
- Przy przygotowaniu kiszonych buraków należy wcześniej obrać je ze skórki. Można ją zostawić jedynie w przypadku buraków ekologicznych lub z własnego ogródka.
- Czas kiszenia buraków uzależniony jest od temperatury, w której przechowujemy nasze naczynie – w ciepłych miejscach fermentacja przebiega znacznie szybciej.
- Przy kiszeniu buraków może na wierzchu pojawić się warstwa piany, którą należy systematycznie usuwać.
- Jeśli nasze przetwory będą gotowe, to należy przechowywać je w zimnym pomieszczeniu (np. w piwnicy lub w spiżarni, ew. w lodówce). Dzięki temu spowolnimy proces fermentacji.
- Do kiszenia buraków najlepiej wykorzystać sól himalajską lub kamienną.
Notka redakcyjna:
Jak wykorzystać kiszone buraki?
Kiszonki z buraków nie są tak popularne jak np. wspomniane już wcześniej ogórki i kapusta. Niemniej jednak można je wykorzystywać w kuchni na wiele różnych sposób. Dobrym pomysłem jest przygotowanie:
- soku z buraków kiszonych, który można pić codziennie przed śniadaniem dla poprawy zdrowia,
- dobrze smakuje też surówka z kiszonych buraków, która jest idealnym dodatkiem do obiadu,
- z pewnością ciekawą propozycją jest barszcz z kiszonych buraków. Dużą popularnością cieszy się szczególnie w okresie świąt Bożego Narodzenia,
- można je także potraktować jako bazę do barszczu ukraińskiego,
- zrobić z nich dodatkiem nietypowy bigos,
- smacznym i lekkim daniem jest również sałatka z kiszonych buraków, np. z fetą i rukolą.
Kiszone buraki – właściwości
Kiszenie jest znaną, powszechnie wykorzystywaną i najzdrowszą metodą konserwowania żywności. Mimo, że proces ten kojarzy się nam głównie z kapustą i ogórkami, to jednak nic bardziej mylnego. Kiszonki robi się z bardzo wielu warzyw, i np. będzie to kalafior kiszony, pomidory, ale też z owoców, np. z cytryn.
Kiszone buraki to bogactwo drogocennych substancji odżywczych – zawierają witaminę A, witaminę C, witaminę K, witaminę E i witaminy z grupy B. Oprócz tego w ich składzie chemicznym możemy odnaleźć również wapń, potas, magnez, żelazo i fosfor. Zalecane są osobom, które przebywają na diecie odchudzającej, gdyż są niskokaloryczne. Wspierają też odporność, a także sprzyjają budowaniu właściwej mikroflory jelitowej.
Polecane są przy wysokim poziomie cholesterolu we krwi, w walce z anemią, przy antybiotykoterapii, oczyszczaniu organizmu z toksyn, a także w procesie zrzucania nadprogramowych kilogramów. Rekomendowane są one również weganom i wegetarianom, gdyż są wartościowym źródłem żelaza.
Kiszone buraki – przeciwwskazania
Kiszonki, w tym również kiszone buraki, nie są zalecane osobom, które zmagają się z nadciśnieniem, z obniżoną odpornością, z kamicą nerkową, niedoczynnością tarczycy. Nie polecamy też spożywania ich na pusty żołądek, bo mogą go podrażnić. Efektem mogą być wzdęcia, ból brzucha, a nawet biegunka. Z tego samego powodu nie najlepszym pomysłem jest picie soku z kiszonych buraków na czczo.
Na czym polega proces kiszenia?
Kiszenie jest jedną z powszechnych metod konserwacji żywności, która bazuje na procesie fermentacji mlekowej – cukry zawarte w roślinach zmieniają się na kwas mlekowy, który zabezpiecza kiszonki przed zepsuciem. Najczęściej przygotowuje się kapustę kiszoną i ogórki kiszone, które słyną ze swojego charakterystycznego smaku. Między innymi to właśnie z tych produktów słyniemy za granicami naszego kraju. Warto podkreślić, że kiszenie jest znacznie zdrowsze niż konserwowanie za pomocą octu.