
Kiszone cytryny
Czas całkowity:
Przejdź do składników
Sposób przygotowania
krok 1
Słoik 3/4 litra sterylizujemy 15 min w gorącym piekarniku. Z pięciu cytryn wyciskamy jak najwięcej soku. Pozostałe cytryny dokładnie szorujemy, aby usunąć z nich wosk, przelewamy wrzątkiem i osuszamy. Każdą cytrynę nacinamy wzdłuż na krzyż. W nacięcia wciskamy po jednym goździku i wsypujemy sól. Cytryny wkładamy do słoja, wrzucamy liście laurowe, pieprz i kolendrę.

iStock krok 2
Zalewamy wszystko sokiem wyciśniętym z cytryn i uzupełniamy letnią, przegotowaną wodą, aby przykryła owoce. Na wierzch wlewamy oliwę, która zapobiegnie pleśnieniu. Zamykamy słoik. Odstawiamy na miesiąc w chłodne, ciemne miejsce. Będą się trzymać do roku.

iStock

