Porady:
- Kiszona rzodkiewka może być dłużej przechowywana, jeśli słoiki zostaną zapasteryzowane. Polecamy poradnik, jak pasteryzować przetwory.
- Pikantne kiszone rzodkiewki? Wielbiciele ostrych smaków mogą dołożyć kawałek papryczki chili. Uwaga! Na słoik rzodkiewek wystarczy 1/4 małej papryczki.
- Kiszone rzodkiewki w słoiku tracą swój intensywny kolor. To całkowicie normalne, część barwnika jest oddana do wody, część barwi środek warzywa na różowo.
- Rzodkiewki powinny mieć gładką skórkę i świeże, zielone listki. Jeśli zdarzy się, że warzywo zwiędnie, warto wstawić je do lodówki w miseczce z wodą na dobę. Rzodkiewki napęcznieją i staną się na powrót jędrne i chrupiące.
Notka redakcyjna:
Jak smakuje kiszona rzodkiewka?
Sporo zależy od dodatków, które pojawią się w słoiku z przetworem, ponieważ kiszone rzodkiewki będą przejmować aromat tych składników. Mają smak podobny do kiszonych ogórków – są lekko słone i kwaskowate. Im dłużej będą trzymane w ciepłym miejscu w zalewie, tym kwaśniejsze się staną. Ukiszona rzodkiewka ma delikatny smak – warzywo traci część swojej ostrości podczas kiszenia. Jest to bardzo ciekawe i nieoczywiste połączenie, a przepis cieszy się ogromną popularnością.
Czy kiszona rzodkiewka jest zdrowa?
Świetnym sposobem na wzmocnienie zdrowych właściwości warzyw jest ich kiszenie. Od jakiegoś czas mówi się o mądrej modzie na kiszonki. Nie bez powodu, bowiem nie od dzisiaj wiadomo, że to samo zdrowie. Są świetnym źródłem witamin i minerałów, a przy tym są również lekkostrawne i niskokaloryczne – idealne dla osób na diecie oraz dbających o zdrowie. Można o nich mówić, jak o naszych rodzimych superfoods! Czy kiszona rzodkiewka jest zdrowa? Bardzo! Jest bogata w witaminę C oraz dostarcza naturalnych probiotyków. Warto jeść je przed obiadem, żeby pobudzić układ trawienny.
Jakie inne warzywa można kisić?
Polecamy na pierwszy ogień sprawdzić przepis na:
Rzodkiew kiszona
Rzodkiew i rzodkiewka to dwie różne odmiany warzywa. Rzodkiewka ma małe korzenie, jest siana i zbierana na wiosnę. Rzodkiew ma natomiast gruby, długi korzeń i zbierana jest dopiero pod koniec lata. Istnieje kilka odmian rzodkwi, np. biała, Japońca i czarna. Może być przygotowana w identyczny sposób, jak kiszone rzodkiewki. Warzywo należy pokroić i ułożyć ciasno w wyparzonym słoiku. Zalać zalewą i pasteryzować. Warto pamiętać, że kiszona rzodkiew ma ostrzejszy smak niż mała rzodkiewka. Biała kiszona rzodkiew jest pełna witamin i minerałów – warto przygotować ją w sezonie, żęby móc cieszyć się jej smakiem przez cały rok.