Porady:
- Z podanych składników otrzymamy 5 słoików o pojemności 1 l. Kalafior będzie ukiszony po 3–5 dniach. Po upływie tego czasu można go od razu jeść lub przenieść w chłodne, suche miejsce, na przykład do piwnicy.
- Żeby przyspieszyć proces fermentacji, można dodać do solanki kilka łyżek wody z ogórków kiszonych.
- Smakosze potrzebujący inspiracji na zdrową przekąskę mogą zakończyć poszukiwania. Z pełną odpowiedzialnością polecamy kiszony kalafior. Z czym jeść go jesienią i zimą? To świetny pomysł na dodatek do rozgrzewającego obiadu lub kanapek. Wspaniale sprawdzi się też jako składnik sałatek, surówek, a nawet zup.
- Amatorom pikantnych kiszonek polecamy dodanie do zalewy płatków chili lub świeżej papryczki w plasterkach.
Notka redakcyjna:
Kiszony kalafior – dodatki
Kwaskowaty, aromatyczny, lekko chrupiący – taki właśnie jest kiszony kalafior. Przepis niewiele różni się od receptury na ogórki lub kapustę, ale można go na różne sposoby urozmaicić. Kalafior w zalewie warto łączyć z innymi warzywami, ziołami i przyprawami, tworząc pyszne fermentowane mieszanki. Z czym kisić kalafior? Można wykorzystać na przykład:
- liście malin lub czarnych porzeczek – nie mają dużego wpływu na smak kalafiora, ale pomagają utrzymać chrupkość warzywa i przedłużają jego przydatność do spożycia. Sprawdzą się także liście chrzanu lub dębu.
- korzeń imbiru – ta roślina, podobnie jak chrzan, ma wyrazisty, pikantny smak i rozgrzewające właściwości. Wystarczy obrać kawałek kłącza i dorzucić go do kalafiora.
- marchewkę, cebulę, brokuł, paprykę, cukinię – elementy warzywne możemy dobierać według gustu. Kiszony kalafior z marchewką to świetny dodatek do talerza wędlin lub deski serów.
Kolorowy kalafior kiszony
Robienie przetworów na zimę potrafi być rodzinnym rytuałem i sprawiać ogromną przyjemność domorosłym kucharzom, zwłaszcza jeśli używamy samodzielnie wyhodowanych składników. Ten zakorzeniony w naszej kulturze zwyczaj można sobie jeszcze bardziej umilić, tworząc ciekawe wielokolorowe kiszonki. Kalafior przyjmuje kolor dodatków, których użyjemy. Mogą być to na przykład:
- curry lub kurkuma – przyprawy te sprawią, że kalafior kiszony będzie miał żółtą barwę, a ponadto nadadzą mu charakterystyczny aromat kojarzący się z daniami kuchni indyjskiej.
- burak – najbardziej popularny składnik kiszonek warzywnych. Nie tylko nadaje im słodycz, ale także intensywny czerwony kolor.
- spirulina – mikroalga o niezwykłych właściwościach odżywczych, która barwi pożywienie na zielono-niebiesko.
Czy kiszony kalafior jest zdrowy?
Sam kalafior jest nie tylko pyszny, ale także bardzo zdrowy. Zawiera potężną dawkę błonnika pokarmowego, białka roślinnego oraz witamin i minerałów. Znajdziemy w nim między innymi witaminy K, C, A i E, a także minerały, takie jak cynk, sód, żelazo, potas i wapń. Oprócz tego jest niskokaloryczny – surowe warzywo ma jedynie 27 kalorii na 100 g – i ma niski indeks glikemiczny. Kiszony kalafior, podobnie jak inne fermentowane przetwory, jest naturalnym probiotykiem. Zawarty w nim kwas mlekowy pozytywnie wpływa na metabolizm i wzmacnia układ odpornościowy organizmu, co oznacza, że chroni nas przed chorobami. Wspomaga trawienie i zmniejsza poziom cholesterolu.
Inne przepisy na kiszonki
Sezon letni obfituje w rozmaite warzywa i owoce, z których warto zrobić zapasy na zimę w postaci kiszonek. Szczególnie polecamy przygotowanie takich przetworów jak:
- ogórki kiszone – tradycyjnie przechowywane w każdej polskiej spiżarni. Idealnie sprawdzają się jako dodatek do obiadu oraz składnik surówki lub sałatki, zwłaszcza jarzynowej.
- kiszone rzodkiewki – bogate w witaminę C, lekkostrawne i niskokaloryczne. Idealne do zdrowych kanapek. Warto doprawić je kolendrą.
- kiszone cytryny – przysmak kuchni marokańskiej, który zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Są świetnym dodatkiem do mięs i sosów.
- kiszone buraki – czerwone warzywa ze słoików możemy jeść solo lub dodawać do surówki, natomiast sok warto pić dla zdrowia i urody.