
Kladdkaka – szwedzkie ciasto czekoladowe
- masło: 130 g
- mąka pszenna: 100 g
- cukier: 250 g
- jajka: 3 szt.
- kakao: 50 g
- sól: 3 g
- ekstrakt waniliowy: 3 ml
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: jajka wyjmujemy z lodówki, żeby osiągnęły temperaturę pokojową, zanim rozpoczniemy pracę nad ciastem kladdkaka. Piekarnik rozgrzewamy do 180°C, tryb góra-dół. Tortownicę o średnicy 20 cm wykładamy papierem do pieczenia.
krok 2
Masa: mąkę i kakao przesiewamy do osobnej miseczki. Masło rozpuszczamy w rondelku i odstawiamy, żeby przestygło. Jajka lekko roztrzepujemy z cukrem i solą za pomocą rózgi kuchennej. Łączymy je za pomocą łopatki z suchymi składnikami. Na koniec dolewamy masło i ekstrakt waniliowy. Mieszamy ręcznie, do uzyskania jednolitej konsystencji.
krok 3
Pieczenie: przelewamy masę na tradycyjne ciasto szwedzkie do tortownicy. Wstawiamy do piekarnika na 20 minut, po czym wyjmujemy i studzimy w foremce.
krok 4
Podanie: przekładamy ciasto na talerz i oprószamy cukrem pudrem lub kakao.

