Porady:
- Jeśli chcemy obniżyć kaloryczność ciasta, zamieńmy śmietankę na mleko, a cukier na ksylitol lub stewię.
- Ten klasyczny francuski deser możemy również upiec z innymi owocami. Idealnie komponuje się z jagodami, malinami, rabarbarem, brzoskwiniami lub śliwkami. Wczesnym latem warto przyrządzić clafoutis z truskawkami.
- Konsystencja ciasta kojarzy się z gęstym budyniem, a niektórym nawet z zakalcem. Jednak nie należy się przez to zrażać – klasyczne clafoutis ma przypominać amerykańskie pancakes lub dutch baby, czyli pieczony naleśnik z owocami.
- Ciasto możemy przygotować również w formie pojedynczych porcji, w ceramicznych kokilkach. Warto je podać w ten sposób na zwieńczenie proszonego obiadu, do czarnej kawy.
- Polecamy posypanie deseru z czereśniami prażonymi płatkami migdałów. Orzechowe nuty doskonale komponują się ze słodyczą owoców pestkowych.
- Jeśli chcemy uzyskać ciasto pełne autentycznego aromatu, zamiast cukru waniliowego wykorzystajmy esencję waniliową. Możemy ją przygotować samodzielnie, poprzez macerowanie nasion w wódce przez minimum 6 tygodni. Na aromat domowej roboty trzeba trochę poczekać, ale potem będziemy go używać przez długi czas do różnorodnych wypieków i deserów.
- Francuskie ciasto z czereśniami można jeść na ciepło lub na zimno. W pierwszym przypadku doskonały dodatek stanowią lody waniliowe lub bita śmietana. Po całkowitym wystudzeniu deser ma bardziej zwartą konsystencję i wystarczy posypać go cukrem pudrem.
Notka redakcyjna:
Clafoutis z mrożonymi owocami
Poza sezonem na świeże owoce możemy bez przeszkód użyć produktów mrożonych. Należy je przed użyciem doprowadzić do temperatury pokojowej i odsączyć z nadmiaru wody. Polecamy przyrządzić z nich także słodki mus, który można wymieszać z surowym ciastem lub podać do gotowego deseru. Żeby ciasto clafoutis z czereśniami mogło zagościć na naszych stołach także jesienią i zimą, warto samodzielnie zamrozić owoce. W tym celu należy je umyć, osuszyć i wydrylować. Najpierw umieśćmy je na tacy i włóżmy do zamrażarki. Dopiero kiedy stężeją, przesypmy je do wspólnych woreczków foliowych. Dzięki temu nie skleją się ze sobą. Do przyrządzenia francuskiego ciasta można także wykorzystać domowe przetwory, na przykład konfiturę, owoce z kompotu lub czereśnie w syropie. Jeśli mamy dużo owoców i niewiele czasu, upieczmy szybkie clafoutis. Przepis jest niezwykle prosty i pozwala na różnego rodzaju modyfikacje.
Wytrawne clafoutis
Clafoutis to popularny francuski deser na bazie ciasta naleśnikowego. Możemy jednak przygotować jego wytrawną wersję. Na kolację lub przekąskę imprezową w gronie znajomych i rodziny doskonale sprawdzi się:
- nicejskie clafoutis (clafoutis niçois) – świetna opcja wegetariańska. To ciasto z papryką, cukinią, bakłażanem, pomidorami i świeżymi ziołami zachwyci nawet wybrednych gości. Wyglądem, smakiem i aromatem przypomina zapiekankę warzywną.
- clafoutis z pomidorkami cherry i oliwkami – francuski wypiek z włoską inspiracją. Przed podaniem obowiązkowo skrapiamy ciasto oliwą dobrej jakości.
- clafoutis z kwiatami cukinii i pleśniowym serem – niesamowite sezonowe danie, które zachwyca zarówno smakiem, jak i wyglądem. Delikatne kwiaty cukinii podkreśla intensywny smak sera.
- clafoutis z ricottą – ze szpinakiem lub zielonym groszkiem i boczkiem. To doskonała propozycja dla mięsożerców.