Porady:
Zobacz też: policzki wołowe zapiekane w cieście francuskim
Jak przyprawić stek wołowy?
Steki wołowe zostały przyprawione solą gruboziarnistą oraz czarnym pieprzem młotowanym. Te przyprawy nadają stekom głębi smaku i pożądanej intensywności. Ponadto warto sięgnąć po rozmaryn czy tymianek.
Jak przyrządzić stek wołowy na patelni?
Steki wołowe można smażyć na tradycyjnej patelni żeliwnej o grubym dnie, albo zgrillować na patelni. Korzystając z patelni żeliwnej warto wcześniej nagrzać ją w piekarniku przez 20 minut do temperatury 220°C. A następnie można ustawić patelnię na silnym ogniu. Wtedy układamy na niej ogrzane steki wołowe w odstępach pomiędzy poszczególnymi kawałkami mięsa. To daje przestrzeń do uwalniania się pary wodnej z mięsa.
Stopień wysmażenia oceniamy poprzez przyciśnięcie mięsa. Gdy stek się daje przycisnąć to jest krwisty. Im bardziej zwarte i stawia opór tym bardziej jest wysmażone. Można też użyć termometru kuchennego. Mięso krwiste będzie miało temperaturę około 46° Celsjusza a całkowicie usmażone 68. Mięso należy odstawić do odpoczynku na 10 minut i koniecznie kroić w poprzek włókien mięśniowych.
Notka redakcyjna:
Jakie mięso na stek wołowy?
Aby przygotować dobre steki wołowe należy zacząć od wybrania odpowiedniego mięsa. Uważa się, że powinno być sezonowane i z odpowiednim stopniem marmurkowatości, czyli przetykane białym wzorkiem z tłuszczu. Steki sezonowane natomiast występują w dwóch odmianach na sucho i na mokro. Ta druga wykorzystuje rodzaj specjalnej solanki. Wiek zwierzęcia z którego pochodzi mięso nie jest bez znaczenia. Przyjmuje się, że steki są wyjątkowo delikatne z młodych krów.
Z czego stek wołowy?
Steki wołowe typu skirt nadają się do grillowania bezpośrednio nad ogniem lub za pomocą kuchenki na najwyższym płomieniu od 2 do 3 minut z obu stron. Czas uzależniony jest od tego czy steki wołowe mają być krwiste czy średnio wysmażone. Steki wołowe rib eye z kością o grubości około 2,5 cm o wadze około 230 g należy smażyć przez 4 minuty na krwisto.
Jak przygotować stek wołowy?
Aby steki wołowe były smaczne należy je równomiernie obsmażyć z obu stron, w tym samym czasie doprowadzając do miękkości wedle indywidualnych potrzeb. Jednak nie każdy kawałek mięsa będzie zachowywać się wedle przyjętych reguł. Będzie to uzależnione od zawartości tłuszczu w mięsie a także rozłożenia włókien mięśniowych.
Jak zrobić dobry stek wołowy?
Aby steki wołowe zachwycały smakiem należy pozbyć się przylegającej do mięsa srebrzystej skórki, ścięgien oraz zewnętrznej warstwy tłuszczu. Następnie każdy stek należy wcześniej posolić, aby sól mogła zmiękczyć mięso. Bez względu na wybraną metodę smażenia steki wołowe trzeba wyjąć z lodówki na około 45 minut przed zaplanowanym gotowaniem. W tym czasie mięso ma osiągnąć temperaturę pokojową. Jednak w zależności od grubości mięsa może to potrwać nawet 90 minut.