Omlet francuski
Sposób przygotowania
krok 1
Jajka myjemy, osuszamy, wbijamy je do miski. Roztrzepujemy je rózgą kuchenną lub widelcem. Dolewamy mleko i ubijamy przez krótką chwilę.

Make eat easy krok 2
Na patelni roztapiamy masło. Następnie wlewamy na nią wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu, aż omlet francuski się zetnie od spodu, będzie się dało nim poruszać, delikatnie kołysząc patelnią, potrwa to około półtorej minuty.

Make eat easy krok 3
Omlet francuski na chwilę przed końcem smażenia posypujemy parmezanem i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, ok. 30 sekund.

Make eat easy krok 4
Omlet z patelni zdejmujemy łopatką i przekładamy na talerz. Zginamy go na pół. W trudniejszej wersji możemy odpowiednio manipulować patelnią tak, by złożył się sam. W ten sposób otrzymamy płaski rulon.

Make eat easy krok 5
Omlet francuski można podać z niezbyt dużą ilością kwaśnej śmietany - można ją dodatkowo wymieszać z pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Dobrze smakuje, a przy tym też świetnie prezentuje się na talerzu, z pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi. Można je pokroić na połówki i posypać szczypiorkiem.

Make eat easy


