Reklama

Omlet francuski jest wilgotny w środku, puszysty i ma maślany smak. Dodatki w postaci mleka, parmezanu, soli i pieprzu dodają mu wyrazistą, słoną nutę. Jemy go bezpośrednio po usmażeniu, wtedy jest najlepszy. Wystarczy 10 minut, żeby móc się cieszyć pożywnym śniadaniem lub lekką kolacją. Zastanawiacie się, jak zrobić klasyczny omlet francuski z dwóch jaj? Poniżej znajdziecie sprawdzony przepis.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Jajka myjemy, osuszamy, wbijamy je do miski. Roztrzepujemy je rózgą kuchenną lub widelcem. Dolewamy mleko i ubijamy przez krótką chwilę.

    Make eat easy

  • krok 2

    Na patelni roztapiamy masło. Następnie wlewamy na nią wcześniej przygotowaną masę jajeczną. Smażymy na średnim ogniu, aż omlet francuski się zetnie od spodu, będzie się dało nim poruszać, delikatnie kołysząc patelnią, potrwa to około półtorej minuty.

    Make eat easy

  • krok 3

    Omlet francuski na chwilę przed końcem smażenia posypujemy parmezanem i trzymamy na ogniu jeszcze przez chwilę, ok. 30 sekund.

    Make eat easy

  • krok 4

    Omlet z patelni zdejmujemy łopatką i przekładamy na talerz. Zginamy go na pół. W trudniejszej wersji możemy odpowiednio manipulować patelnią tak, by złożył się sam. W ten sposób otrzymamy płaski rulon.

    Make eat easy

  • krok 5

    Omlet francuski można podać z niezbyt dużą ilością kwaśnej śmietany - można ją dodatkowo wymieszać z pieprzem i innymi ulubionymi przyprawami. Dobrze smakuje, a przy tym też świetnie prezentuje się na talerzu, z pomidorkami koktajlowymi, najlepiej kolorowymi. Można je pokroić na połówki i posypać szczypiorkiem.

    Make eat easy

Porady:

  • Omlet francuski z dodatkami będzie wyśmienicie smakował nawet w najprostszej wersji - z odrobiną roztopionego masła i posiekaną natką pietruszki.
  • Bardziej treściwą wersją będzie omlet francuski z warzywami. Do jeszcze smażącego się na patelni omletu dodajemy np. pomidorki koktajlowe pokrojone na mniejsze kawałki, cebulkę, szczypiorek lub paprykę. Pysznym dodatkiem do gotowego omletu będą także duszone pieczarki lub szpinak.

Polecamy też przepis na omlet z pomidorami i mozzarellą oraz słodki omlet cesarski.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama