
Pasztet warzywny
- kasza jaglana: 180 g
- marchewka: 2 szt.
- pietruszka: 1 szt.
- seler: 0.5 szt.
- cebula: 1 szt.
- por: 0.5 szt.
- czosnek: 2 ząbki
- sól: 1 szczypta
- pieprz czarny: 1 szczypta
- sos sojowy: 1 łyżka stołowa
- rozmaryn: 0.5 łyżeczki
- oliwa z oliwek: 4 łyżki stołowe
- papryka wędzona: 0.5 łyżeczki
- tymianek: 0.5 łyżeczki
- bułka tarta: 2 łyżki stołowe
Sposób przygotowania
krok 1
Pieczenie warzyw: Na początku wstawiamy warzywa do pieczenia. Marchew, pietruszkę seler obieramy, kroimy na mniejsze kawałki, lekko skrapiamy oliwą i układamy na blaszkę, wyłożoną papierem do pieczenia. Posypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym go 200 stopni przez około 20 minut.

istock krok 2
Gotowanie kaszy: W tym czasie dokładnie płuczemy kaszę jaglaną, a następnie wstawiamy do gotowania, aż zmięknie. Cebulę, czosnek i białą część pora drobno siekamy i podsmażamy na łyżce oliwy.

iStock krok 3
Doprawianie pasztetu: Upieczone warzywa lekko studzimy, a następnie blendujemy razem z podsmażonym porem, czosnkiem i cebulką na gładką masę. Dodajemy kaszę jaglaną, resztę oliwy, a także sos sojowy, tymianek i wędzoną paprykę w proszku. Keksówkę smarujemy olejem i wysypujemy bułką tartą. Masę na pasztet przelewamy do formy i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 40-45 minut. Po upieczeniu pasztet zostawiamy do całkowitego wystudzenia zanim zaczniemy go kroić.

istock

