Reklama

Klops domowy pieczony – danie w wykonaniu nieskomplikowane, pod względem walorów smakowych jednak luksusowe. Do jego wykonania używamy wyłącznie starannie wyselekcjonowanych składników w odpowiednich proporcjach. W przypadku pieczenia klopsa istotne jest dbanie o każdy szczegół, zarówno jeśli chodzi o dobór składników, jak i czas, jaki poświęcimy na każdym etapie. Efekt jest wart starań, gdyż zapach wydobywający się z kuchni przyciągnie wszystkich domowników. Przedstawiamy nasz przepis na klopsa.

Wartości odżywcze: na porcję

  • kcal11210
  • tłuszcz999g
  • węglowodany136g
  • błonnik4g
  • białko430g
Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: potrzebna będzie nam duża miska, w której zmieszczą się wszystkie składniki, a miejsca będzie na tyle dużo, aby dało się wszystkie składniki zagnieść. Ukłądamy mięso na dnie miski, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.

  • krok 2

    Czosnek i jajka: zmiażdżony lub drobno posiekany nożem czosnek dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Białko wlewamy do kubeczka i odstawiamy na bok – na koniec możemy nim posmarować uformowane klopsy, co zapobiegnie ich pękaniu podczas pieczenia. Całość posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.

  • krok 3

    Majeranek: do masy dodajemy około 2 łyżek otartego majeranku. Świetnie sprawdzi się również świeży, posiekany drobno zaraz po zerwaniu. Mieszamy masę razem z majerankiem.

  • krok 4

    Bułka tarta: na koniec dodajemy bułkę tartą (około 6 garści). Mięso przykrywamy równomiernie bułką tartą i odstawiamy. W międzyczasie przygotowujemy naczynie do pieczenia i nastawiamy piekarnik do temperatury 180°C.

  • krok 5

    Zagniatanie: mięso wraz z pozostałymi składnikami zagniatamy dokładnie dłońmi. Sprawdzamy, czy wszystkie składniki są równomiernie rozprowadzone, a masa jest zwarta. Formujemy ją w dużą kulę.

  • krok 6

    Udoskonalanie konsystencji: jeśli po starannym zagnieceniu mięsnej masy wciąż czujemy, że nie trzyma się tak, jak powinna, możemy dodać odrobinę bułki tartej lub jajka.

  • krok 7

    Formowanie i pieczenie: kiedy już uzyskamy pożądaną konsystencję masy mięsnej, formujemy z niej gruby wałek, który owijamy plastrami boczku. Możemy również uformować kilka mniejszych klopsów, które będą łatwiejsze do przechowywania. Pieczeń wkładamy do formy do pieczenia, zalewamy wodą (około 1 cm od dna formy) i pieczemy bez przykrycia przez około godzinę.

Porady:

  • Majeranek suszony w przepisie na klopsa możemy zastąpić świeżym, świetnie sprawdzi się również dodatek świeżego oregano i natki pietruszki. Dzięki świeżym ziołom będzie ładnie pachniał i zyska bardziej wyrazisty smak.
  • Jeśli dodanie bułki tartej i dodatkowego jajka do masy nie uczyni jej dostatecznie zwartą, możemy dodać odrobinę mleka. Powinno być w takiej samej temperaturze jak masa mięsna.
  • Cebulę należy posiekać bardzo drobno. Duże kawałki nie wpływają na smak klopsa domowego pieczone, ale wypadają z surowej mieszanki i niepotrzebnie zaburzają jej strukturę.
  • Do przygotowania klopsa domowego pieczonego najlepsza będzie domowa bułka tarta, która jest zdecydowanie grubsza niż ta ze sklepu. Jest to świetna okazja do wykorzystania czerstwego pieczywa.
  • Zagniatanie mięsa z pozostałymi składnikami należy wykonać starannie i powoli. Jest to niezawodny sposób na idealne połączenie składników i stworzenie zwartej masy.
  • Najlepszy klops uzyskamy kupując świeże mięso ze sprawdzonego źródła i mieląc je samodzielnie w maszynce do mięsa. Idealnie będzie połączyć w masie taką samą ilość mięsa wołowego i wieprzowego.
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama