
Klops domowy pieczony
- mięso mielone wieprzowe: 375 g
- mięso mielone wołowe: 375 g
- cebula: 2 szt.
- jajka: 2 szt.
- czosnek: 3 ząbki
- sól: 35 g
- majeranek: 20 g
- bułka tarta: 150 g
- boczek: 14 plasterków
Wartości odżywcze: na porcję
- kcal11210
- tłuszcz999g
- węglowodany136g
- błonnik4g
- białko430g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: potrzebna będzie nam duża miska, w której zmieszczą się wszystkie składniki, a miejsca będzie na tyle dużo, aby dało się wszystkie składniki zagnieść. Ukłądamy mięso na dnie miski, cebulę drobno siekamy i dodajemy do mięsa. Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
krok 2
Czosnek i jajka: zmiażdżony lub drobno posiekany nożem czosnek dodajemy do mięsa. Następnie dodajemy 1 całe jajko i 1 żółtko. Białko wlewamy do kubeczka i odstawiamy na bok – na koniec możemy nim posmarować uformowane klopsy, co zapobiegnie ich pękaniu podczas pieczenia. Całość posypujemy solą i pieprzem. Mieszamy dokładnie wszystkie składniki.
krok 3
Majeranek: do masy dodajemy około 2 łyżek otartego majeranku. Świetnie sprawdzi się również świeży, posiekany drobno zaraz po zerwaniu. Mieszamy masę razem z majerankiem.
krok 4
Bułka tarta: na koniec dodajemy bułkę tartą (około 6 garści). Mięso przykrywamy równomiernie bułką tartą i odstawiamy. W międzyczasie przygotowujemy naczynie do pieczenia i nastawiamy piekarnik do temperatury 180°C.
krok 5
Zagniatanie: mięso wraz z pozostałymi składnikami zagniatamy dokładnie dłońmi. Sprawdzamy, czy wszystkie składniki są równomiernie rozprowadzone, a masa jest zwarta. Formujemy ją w dużą kulę.
krok 6
Udoskonalanie konsystencji: jeśli po starannym zagnieceniu mięsnej masy wciąż czujemy, że nie trzyma się tak, jak powinna, możemy dodać odrobinę bułki tartej lub jajka.
krok 7
Formowanie i pieczenie: kiedy już uzyskamy pożądaną konsystencję masy mięsnej, formujemy z niej gruby wałek, który owijamy plastrami boczku. Możemy również uformować kilka mniejszych klopsów, które będą łatwiejsze do przechowywania. Pieczeń wkładamy do formy do pieczenia, zalewamy wodą (około 1 cm od dna formy) i pieczemy bez przykrycia przez około godzinę.

