Reklama

Klops z jajkiem, znany też jako pieczeń rzymska lub fałszywy zając, to potrawa z mielonego mięsa uformowanego w kształt bochenka. Wypełnia się go całymi, ugotowanymi na twardo jajkami. Tradycyjnie gości u nas na Wielkanoc, ale sprawdzi się też jako potrawa na codzienny obiad lub kolację. Niezależnie od tego, czy zaserwujecie go na ciepło czy na zimno, klops z jajkiem będzie smakował fantastycznie.

Reklama

Sposób przygotowania

  • krok 1

    Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę do keksa o wymiarach 26x13 cm smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Suchą kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wieprzowe wyjmujemy z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy formować klops z jajkiem.

  • krok 2

    Jajka: 4 sztuki podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku, obijamy skorupki i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie wystygną, obieramy i odkładamy na później.

  • krok 3

    Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z odrobiną oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czekamy, aż się zeszkli, po czym zdejmujemy z patelni i studzimy.

  • krok 4

    Mięso: bułkę starannie odciskamy i zostawiamy 2 łyżki mleka. Mięso wkładamy do dużej miski i doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy zioła – suszoną natkę pietruszki i majeranek – oraz słodką mieloną paprykę. Dodajemy 2 surowe jajka, łyżkę bułki tartej i przygotowane wcześniej mleko, cebulę i czosnek. Całość wyrabiamy przez chwilę dłońmi na jednolitą masę.

  • krok 5

    Pieczeń: 1/3 masy układamy płasko na dnie przygotowanej keksówki. Umieszczamy na niej ugotowane jajka, a następnie przykrywamy pozostałym mięsem. Uklepujemy dłońmi, żeby szczelnie skleić klops. Pieczemy przez około godziny.

  • krok 6

    Podanie: pieczeń wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez 10 minut. Dzięki temu podczas dzielenia na porcje nie wypłyną z niej soki. Układamy klops na desce i kroimy go w plastry. Podajemy na ciepło.

Porady:

  • Wystudzony i pokrojony na cienkie plasterki klops z jajkiem może stanowić smaczną alternatywę dla wędliny na kanapce. Świetnie pasują do niego różne domowe przetwory, na przykład grzyby w occie albo konfitura z czerwonej cebuli.
  • Żeby jajka na twardo ściślej do siebie przylegały i ładnie prezentowały się po rozkrojeniu klopsa, można obciąć ich końcówki.
  • Klops z jajkiem najwygodniej piec w formie do keksówki lub specjalnych formach do pasztetu. Ułożone w nich mięso się nie rozleci i zachowa swój estetyczny kształt. Możemy także użyć jednorazowej foremki aluminiowej.
  • Żeby klops z jajkiem z mięsa mielonego nie wysechł, można posmarować go olejem lub owinąć papierem pergaminowym.
  • Do masy mięsnej możemy dodać także inne, świeże zioła, na przykład koperek lub tymianek.
  • Jeśli planujemy postawić klops wielkanocny w całości na świątecznym stole, możemy przed pieczeniem ułożyć na jego wierzchu liście laurowe. Będzie się wtedy fantastycznie prezentował na przyjście gości. Półmisek warto także udekorować rzeżuchą.
  • Dla urozmaicenia smaku wierzch pieczeni rzymskiej można posmarować łyżką ulubionej musztardy. Szczególnie dobrze sprawdzi się jej chrzanowa lub francuska wersja. Ciekawego posmaku doda również musztarda figowa.
  • Przepis na klops wymaga użycia zmielonego mięsa. Możemy w tym celu wykorzystać zarówno wieprzowinę, jak i wołowinę, cielęcinę, jagnięcinę lub drób. Jeśli chcemy sami zmielić mięso wieprzowe, użyjmy łopatki lub karkówki. Gdy korzystamy z gotowego produktu, upewnijmy się, że jest świeży.

Notka redakcyjna:

Klops z jajkiem – sprawdzony przepis na Wielkanoc

Pieczeń rzymska z jajkiem na twardo to tradycyjna potrawa serwowana na ciepło lub zimno w czasie Wielkanocy. Smakoszom tego typu wytrawnych wypieków polecamy na święta także:

  • pasztet jajeczny – chcecie zrobić tematyczny wytrawny wypiek, znudziły Wam się mięsne pasztety, a może ugotowaliście za dużo jajek na twardo przed świętami? Na każdą z tych okoliczności proponujemy wegetariański pasztet z dodatkiem kurkumy.
  • tort szpinakowy z jajkiem – wypiek zainspirowany tradycyjnym wielkanocnym przepisem z Ligurii na torta pasqualina, który może zagościć także na naszych świątecznych stołach. To połączenie delikatnego, maślanego ciasta i farszu na bazie szpinaku z jajkiem na twardo, parmezanem i ricottą.
  • pasztet na mięsie z rosołu z całym jajkiem – takie rozwiązanie bardzo przypomina przepis na klops, ale zamiast surowego mięsa mielonego używamy mięsa i warzyw z rosołu. Z takich składników zmielonych na gładką masę, nadzianych jajkiem i zapieczonych w piekarniku wyjdzie nam doskonała wielkanocna przekąska na zimno.

Z jakim sosem podawać klops wielkanocny?

Klops wielkanocny na gorąco najlepiej smakuje w towarzystwie ziemniaków i surówki, po polaniu ciepłym sosem. Może to być:

  • ciemny lub jasny sos pieczeniowy, który idealnie podkreśli smak mięsa,
  • aromatyczny sos koperkowy,
  • sos śmietanowy na zasmażce,
  • sos barbecue, którego słodko-pikantny smak świetnie komponuje się z każdym rodzajem pieczonego mięsa,
  • sos pieczarkowy lub z grzybów leśnych.

Klops z mięsa mielonego z jajkiem można też serwować na zimno. Pokrojony w plastry może pełnić funkcję przystawki. Polecamy podawać go z kromką domowego chleba i dodatkiem chrzanu wielkanocnego lub własnoręcznie przygotowanego majonezu. Dzieci zapewne chętnie zjedzą go z ketchupem. W Austrii natomiast klops pieczony w piekarniku serwuje się z sosem cumberland, przyrządzanym na bazie galaretki z borówek, soku pomarańczowego, czerwonego wina i świeżo startej skórki z pomarańczy.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama