
Klops z jajkiem
- mięso mielone wieprzowe: 750 g
- jajka: 6 szt.
- cebula: 140 g
- czosnek: 10 g
- olej: 10 ml
- bułka tarta: 25 g
- czerstwe bułki: 80 g
- mleko: 100 ml
- natka pietruszki: 3 g
- majeranek: 3 g
- papryka w proszku: 3 g
- sól: 3 g
- pieprz czarny: 2 g
Sposób przygotowania
krok 1
Przygotowanie: piekarnik rozgrzewamy do 180°C. Foremkę do keksa o wymiarach 26x13 cm smarujemy olejem i posypujemy bułką tartą. Suchą kajzerkę namaczamy w mleku. Mięso mielone wieprzowe wyjmujemy z lodówki, żeby miało temperaturę pokojową, kiedy zaczniemy formować klops z jajkiem.
krok 2
Jajka: 4 sztuki podgrzewamy w zimnej wodzie. Kiedy zacznie się gotować, nastawiamy zegar na 8 minut. Jajka wyjmujemy z wrzątku, obijamy skorupki i wkładamy do zimnej kąpieli wodnej. Kiedy całkowicie wystygną, obieramy i odkładamy na później.
krok 3
Cebula: obieramy ją i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy z odrobiną oleju i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Czekamy, aż się zeszkli, po czym zdejmujemy z patelni i studzimy.
krok 4
Mięso: bułkę starannie odciskamy i zostawiamy 2 łyżki mleka. Mięso wkładamy do dużej miski i doprawiamy solą i pieprzem. Dosypujemy zioła – suszoną natkę pietruszki i majeranek – oraz słodką mieloną paprykę. Dodajemy 2 surowe jajka, łyżkę bułki tartej i przygotowane wcześniej mleko, cebulę i czosnek. Całość wyrabiamy przez chwilę dłońmi na jednolitą masę.
krok 5
Pieczeń: 1/3 masy układamy płasko na dnie przygotowanej keksówki. Umieszczamy na niej ugotowane jajka, a następnie przykrywamy pozostałym mięsem. Uklepujemy dłońmi, żeby szczelnie skleić klops. Pieczemy przez około godziny.
krok 6
Podanie: pieczeń wyjmujemy z piekarnika i pozwalamy jej odpocząć przez 10 minut. Dzięki temu podczas dzielenia na porcje nie wypłyną z niej soki. Układamy klops na desce i kroimy go w plastry. Podajemy na ciepło.

