Reklama

smaczne, proste

Składniki:

Składniki Na Klops
50 dkg mielonej wołowiny
2 jajka
1 średnia cebula (drobno pokrojona)
2 łyżki oleju
1-2 łyżki przyprawy do grila
sól
pieprz
15-20 dkg bułki tartej (najlepiej Panko)
opakowanie sosu do pieczeni np. Knorr
Składniki Na Marchewke
80 dkg marchewki (mała, pocięta na 1cm kawałki)
2 łyżki oleju
2 szklanki soku jabłkowego
1 łyżka miodu
1 łyżka masła
sok z cytryny
1 łyżeczka koperku posiekanego bardzo drobno
sól
pieprz
2 łyżki nasion dyni

Kroki przygotowania:

Klops
wymieszaj wszystkie składniki, uformuj podłużny klops, zapiekaj ok. 1 godziny.
Marchewka
umieść marchewka na blaszce, skrop olejem i wymieszaj. Zapiekaj ok. 40 min. aż będzie miękka.
Do garnka wlej sok i miód. Gotuj ok. 10 min. mieszając aż odparuje około połowa płynu, zdejmij z ognia, dodaj masło, sok z cytryny i koperek, wumieszaj. Dodaj upieczoną marchewkę, posól, popieprz, dodaj nasiona dyni.
Klops podawaj polany sosem pieczeniowym z marchewką i ewentualnie z zielonym groszkiem ugotowanym na parze.
Smacznego!

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama