Klopsiki z cukinii to najlepszy wybór na codzienny obiad. Połączenie świeżych warzyw, mięsa to idealne zestawienie składników, które lubisz. Zatem do dzieła i smacznego!
Składniki:
300 g mięsa mielonego wieprzowego
jajko
ząbek czosnku
3 łyżki bułki tartej
sól i pieprz
cukinia
natka pietruszki
młoda kapusta
masło
Kroki przygotowania:
Mięso przekładamy do miski dodajemy bułkę tartą, wbijamy jajko i dodajemy czosnek przeciśnięty przez praskę, łyżkę posiekanej natki, doprawiamy solą i pieprzem.
Mięso wyrabiamy do połączenia składników. Cukinie kroimy wzdłuż na cienkie paski. Cukinie układamy na sicie i przelewamy wrzącą wodą i osuszamy następnie smarujemy olejem. Piekarnik nagrzewamy do 180 C.
Z mięsa formujemy kulki wielkości orzecha włoskiego. Następnie każdą owijamy plastrem cukinii i spinamy wykałaczką.
Naczynie żaroodporne smarujemy olejem i układamy kulki mięsne. Wkładamy do piekarnika i pieczemy 25 minut. Kapustę kroimy na drobno.
Na patelni rozgrzewamy masło wkładamy kapustę delikatnie doprawiamy solą i pieprzem i smażymy na małym ogniu ciągle mieszając około 5 minut. Klopsiki podajemy z młodą kapustą.
Porady:
Zobacz też: Placki cukiniowe z salsą i dipem czosnkowym


