
Kluski leniwe ze szparagami, groszkiem i chrzanem
Delikatne domowe kluski leniwe w nieco bardziej eleganckim wydaniu - z chrupiącymi warzywami i serem. Smak podkreśla pikantny chrzan!
Składniki:
25 dag wędzonego białego sera
1 jajko
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1/3 szklanki mąki pszennej + 1–2 łyżki do podsypania
25 dag zielonego groszku w strąkach
1 pęczek białych szparagów
2 łyżki masła
5 cm korzenia chrzanu
sól, pieprz
Kroki przygotowania:
Ser mieszamy z jajkiem oraz szczyptą soli.
Stolnicę podsypujemy mąką, wykładamy masę serową, przesiewamy na nią mąkę ziemniaczaną oraz pszenną, a następnie szybko zagniatamy ciasto, formując z niego kulę (ewentualnie podsypujemy jeszcze odrobiną mąki).
Ciasto dzielimy na dwie części, z każdej toczymy wałek, lekko spłaszczamy i tniemy pod skosem.
Kluski wrzucamy na osolony wrzątek, gotujemy przez minutę od wypłynięcia, odcedzamy.
Ze strąków groszku odcinamy końcówki, myjemy, gotujemy w całości w osolonej wodzie na półtwardo (przez 5–6 min), odcedzamy.
Ze szparagów usuwamy stwardniałe końcówki, obieramy i gotujemy w osolonej wodzie przez 2–3 min, odcedzamy.
Na patelni rozgrzewamy masło, wrzucamy groszek i szparagi, smażymy 2–3 min.
Dokładamy odcedzone kluski, mieszamy, całość przekładamy na talerze.
Obieramy chrzan i ścieramy drobno, posypujemy danie na talerzach, oprószamy świeżo mielonym pieprzem.
Autorzy przepisu: Paweł Łukasik i Grzegorz Targosz, gotowaniezpasja.pl

