Pampuchy
Sposób przygotowania
krok 1
Zaczyn: lekko podgrzewamy mleko w rondelku. Powinno mieć około 37°C. Odlewamy 125 ml i łączymy je z rozkruszonymi drożdżami. Dodajemy łyżkę mąki (ujmujemy ją z wcześniej odmierzonych 500 g) i cukier. Mieszamy do połączenia składników. Odstawiamy rozczyn w ciepłe miejsce na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.

wero.ugc krok 2
Ciasto: rozpuszczamy masło i lekko je studzimy. Przesiewamy pozostałą mąkę do miski (dzięki temu pampuchy drożdżowe będą lekkie i puszyste). Dodajemy szczyptę soli, jajka, rozczyn i resztę mleka. Wlewamy roztopione masło. Mieszamy składniki drewnianą łyżką. Wyrabiamy je przez co najmniej 5 minut. Możemy to zrobić rękami lub z pomocą robota kuchennego z hakiem do ciasta drożdżowego. Przykrywamy miskę i odstawiamy ją w ciepłe miejsce na godzinę.

wero.ugc krok 3
Formowanie: kiedy ciasto podwoi swoją objętość, wykładamy je na blat podsypany mąką. Wyrabiamy przez chwilę, po czym lekko rozwałkowujemy. Powinien powstać placek o grubości około 2 cm. Wycinamy z niego pulchne krążki za pomocą szklanki lub wykrawacza do ciastek. Możemy też przygotować pampuszki, po prostu formując kule w dłoniach. Odkładamy je na deskę oprószoną mąką. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 15 minut, żeby jeszcze nieco urosły.

wero.ugc krok 4
Gotowanie: ustawiamy na gazie garnek z wodą. Nakrywamy go ściereczką tetrową (lub gazą). Zabezpieczamy ją sznurkiem, żeby się nie zsuwała. Zagotowujemy wodę. Układamy kilka bułeczek na materiale. Przykrywamy je metalową miską. Gotujemy przez 10 minut. W ten sam sposób przyrządzamy pozostałe kluski parowe. Możemy też wykorzystać specjalny garnek z sitkiem lub elektryczny parowar.

wero.ugc krok 5
Podanie: przekładamy kluski na talerz. Polewamy jogurtem naturalnym lub śmietaną. Serwujemy pampuchy z sosem owocowym lub z dodatkiem dżemu. Świetnie sprawdzą się na przykład jagody lub wiśnie w syropie.

wero.ugc


