Reklama

kluski śląskie z białym serem

Składniki:

1 kg ugotowanych ziemniaków
mąka ziemniaczana
FARSZ:
1 łyżka oleju
200g półtłustego twarogu
2 średnie cebule
sól
pieprz
DODATKOWO:
olej do smażenia

Kroki przygotowania:

1. Obrane, ugotowane w osolonej wodzie ziemniaki przecisnąć przez praskę
do miski. Przeciśnięte ziemniaki wyrównać w misce, podzielić na 4
części. Jedną część wyjąć i ułożyć na resztę ziemniaków a w
miejsce utworzonego wgłębienia wsypać mąkę ziemniaczaną. Dodać
łyżkę oleju i wszystko razem wyrobić.
2. Cebule pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni. Ser podrobnić
widelcem, dodać połowę podsmażonej cebuli, doprawić do smaku solą i
pieprzem i wymieszać. Farsz powinien być trochę pikantny.
3. Z masy ziemniaczanej formujemy na dłoni płaski placek, dajemy na
środek po łyżeczce farszu i dokładnie zlepiamy, formując kluskę.
Wrzucamy do osolonego wrzątku i gotujemy około 7 minut. Polewamy
podsmażoną cebulką z tłuszczem.

Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama